Now Reading:
Obilježena 32. obljetnica oslobođenja križevačke vojarne i Dan branitelja Domovinskog rata grada Križevaca
Full Article 3 minutes read

Obilježena 32. obljetnica oslobođenja križevačke vojarne i Dan branitelja Domovinskog rata grada Križevaca

U Križevcima je u nedjelju svečano obilježena 32. obljetnica oslobađanja vojnih objekata i Dan križevačkih branitelja, a programu su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Kod Spomen obilježja prvim križevačkim žrtvama Domovinskog rata jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na Miljenka Klobučara i Marija Jembreka, križevačke branitelje Domovinskog rata 1991. godine izgubili svoje živote.

Obilježavanje je započelo svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv. Ane za poginule branitelje Domovinskog rata, a misno slavlje predvodio je križevački župnik Stjepan Soviček. Zatim je formirana kolona do spomen obilježja „Ponos braniteljima – u znaku križa“ u Ulici Franje Tuđmana gdje su održana prigodna obraćanja te polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Župan je, uz čestitke križevačkim braniteljima povodom njihovog Dana, istaknuo.

-Zahvalan sam što smo se danas ovdje okupili jer je to najmanje što možemo učiti da se prisjetimo vremena koje bilo sudbonosno u stvaranju hrvatske države, a time i budućnosti Križevaca. Uz hrabrost i žrtvu branitelja, moramo istaknuti i vrijeme nakon oslobođenja Hrvatske i sagledati ovaj prostor bivše vojarne, a danas novog centra grada, koji sa svojim sadržajima dokazuje da je vrijedan svega onoga za što su se branitelji borili. Hvala svima koji su doprinijeli slobodi Hrvatske, a naša je uloga da budemo ustrajni u prenošenju istine i vrijednosti Domovinskog rata i svega onoga što su branitelji ostvarili – kazao je Koren.

Nakon govora uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Vijence su položile delegacije roditelja poginulih branitelja i Koordinacije udruga branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Goran Klanac, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Sobota, delegacija Vlade Republike Hrvatske, delegacija Koprivničko-križevačke županija koju su činili župan, zamjenik Ljubić i predsjednik Felak, delegacija Grada Križevaca, Kriznog stožera i policije te delegacija načelnika općina Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Ivan Žabno.

www.sjever.hr 17.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.