Now Reading:
U srcu Varaždina predstavili se brojni obrtnici, obišli ih gradonačelnik Bosilj i zastupnik Habijan
Full Article 3 minutes read

U srcu Varaždina predstavili se brojni obrtnici, obišli ih gradonačelnik Bosilj i zastupnik Habijan

Već tradicionalni Obrtnički ulični sajam održan je u subotu u Varaždinu, točnije na Korzu, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici, a 16. izdanje ovog sajma okupilo je 25 obrtnika iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije koji su se predstavili svojim proizvodima i uslugama.

Na ovaj način nastavljamo dugu tradiciju našeg grada, grada koji je kolijevka obrtništva. Izlagači su na svojim štandovima brojnim Varaždinkama i Varaždincima predstavili proizvode svojih „zlatnih’” ruku. Od proizvoda predstavljeno je puno tog od kovanih proizvoda, zatim od ručno rađenog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnih konaca i još puno toga – ističu u varaždinskom Udruženju obrtnika.

Obrtnički sajam u Varaždinu podržali su i Varaždinska županija te Grad Varaždin. Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako se slavi 12. rujna prije 473 godine, kada je održan prvi sajam u Varaždinu, preteču Gradske tržnice.

-Imamo tradicionalne proljetne i jesenske obrtničke sajmove, uvijek je proljetni malo jači, ali smo danas okupili 25 obrtnika na varaždinskom Korzu. Obrtništvo je jedan od temelja ovoga grada, nešto na čemu je ovaj grad izrastao i drago mi je da postoji sve veći interes mladih za obrtnička zanimanja, što smo mogli vidjeti ove godine kod upisa u srednje škole. Znate i sami da je danas dobiti doma majstora keramičara, vodoinstalatera i ostale prilično teško jer su prezazuzeti, manjak ih je na tržištu i mogu dobiti zavidne mjesečne iznose i primanja – rekao je Bosilj ponovivši da se sve više mladih odlučuje za obrtnička zanimanja.

-Mislimo da je to dobar put i nastavak tradicije na kojoj je ovaj grad izrastao – zaključio je Bosilj.

Inače, Grad Varaždin u sklopu proračuna dio sredstava osigurava za obrtnike. Tako su podsjetili na mjeru odnosno na poduzetnički fond na koji se mogu javiti obrtnici. Riječ je o jednokratnim bespovratnima naknadama koje obrtnici mogu ostvariti svake tri godine.

Obrtnički sajam je uime Varaždinske županije obišao saborski zastupnik Damir Habijan. Istaknuo je
da mu je drago što su se varaždinski obrtnici, ali i oni iz drugih županija, okupili i prezentiraju svoje rukotvorine, proizvode od drva, ekološku kozmetiku i ostalo.

-Ono što je važno naglasiti, ako pogledamo Varaždinsku županiju u njoj djeluje oko 3500 obrtnika koji zapošljavaju oko 8200 ljudi, isto tako 4600 trgovačkih društava koji zapošljavaju oko 44 tisuće osoba . Možemo biti ponosni što je Varaždinska županija po snazi gospodarstva treća u Republici Hrvatskoj. Svega je tri posto nezaposlenih, a ako gledamo i bruto društveni proizvod od 11 600 eura, onda možemo biti zadovoljni smjerom kojim Varaždinska županija ide – rekao je Habijan.

Dodao je da veseli činjenica da Varaždinska županija posebno vodi brigu o ulaganju u kadrove, s obzirom na to da znamo kako je u posljednje vrijeme velik problem radna snaga.

-Drago mi je da je Varaždinska županija prepoznala da su ljudi ta snaga i da treba ulagati u obrazovanje i u te struke koje su potrebne – istaknuo je Habijan.

Sudeći prema brojkama, obrtništvo u Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, je u uzlaznoj putanji. Naime, na razini Hrvatske bilježi se gotovo 800 obrta više. Primjećuje se i blagi rast broja obrta u Varaždinu kojih je trenutno 2016.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr
16.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.