Now Reading:
Najveći broj u zadnjih deset godina: Učenici lani izostali 39.5 milijuna sati, najmanje izostanaka u Varaždinskoj, Međimurskoj i Požeško – slavonskoj županiji
Full Article 2 minutes read

Najveći broj u zadnjih deset godina: Učenici lani izostali 39.5 milijuna sati, najmanje izostanaka u Varaždinskoj, Međimurskoj i Požeško – slavonskoj županiji

Udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola ne iznenađuje što se iz godine u godinu sve više povećava broj izostanaka učenika, te smatraju da se to događa zbog odredbe u Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, kojom, smatraju, roditelji manipuliraju, piše index.hr .

Najnoviji podaci Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2022./23., pokazuju da je broj izostanaka učenika osnovnih i srednjih škola, s gotovo 39.5 milijuna sati, bio najveći u zadnjih desetak godina, odnosno za 1.7 milijuna veći nego u školskoj godini prije te za oko 16.5 milijuna veći u odnosu na školsku godinu 2019./2020.

Prošle školske godine je velika većina izostanaka opravdana, oko 38.7 milijuna sati, dok ih je oko 672 tisuće bilo neopravdano.

Najviše sati izostanaka u prosjeku su imali učenici Primorsko – goranske županije (96), Istarske (95), Grada Zagreba (92) te Zadarske županije (91,7), a najmanje Požeško-slavonske (69), Međimurske (74) i Varaždinske županije (77). Najviše neopravdanih sati izostanaka po učeniku imala je Međimurska (5,75), Sisačko-moslavačka (1,91) i Osječko-baranjska županija (1,79).

Iz škole je lani izbačeno 327 učenika, od čega najviše u prvom razredu srednje, njih 126.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec rekla je kako se broj izostanaka drastično povećava od 2015., otkad je ta odredba u Pravilniku za izricanje pedagoških mjera, tako da roditelji imaju pravo bez navođenja razloga opravdati do tri radna dana više puta godišnje.

Prošle godine je svaki srednjoškolac u prosjeku izostao gotovo 108 sati, prema 77 prosječnih sati u osnovnim školama.

Prosječan broj izostanaka po učeniku najviši je bio u četvrtim razredima srednje škole (gotovo 117), a najniži u trećem razredu osnovne škole (57).

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/index.hr 16.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.