Now Reading:
Dan za koji se radilo cijelu godinu: u Vinogradima Ludbreškim održana peta Županijska berba Varaždinske županije
Full Article 4 minutes read

Dan za koji se radilo cijelu godinu: u Vinogradima Ludbreškim održana peta Županijska berba Varaždinske županije

S ciljem očuvanja starih običaja, ali istovremeno na simboličan način označiti početak sezone berbi grožđa, odnosno završetka mukotrpnog rada u vinogradima, u subotu je u Varaždinskoj županiji, u Vinogradima Ludbreškim, upriličena peta Županijska berba.

Domaćin ovogodišnje berbe koja je već stoljećima poseban događaj u kraju bogate vinogradarske tradicije bila je Vinarija Stručić, mala je obiteljska vinarija s 3,5 ha vinograda koja radi mirna i pjenušava vina na koja su ponosni i za koja osvajaju brojne nagrade.

-Od mirnih vina najviše imamo graševine, chardonnaya i sauvignona, radimo pjenušce od chardonnaya Blanc de Blanc i Misal Rose pjenušac od portugisca. Tradicija je stara 20 godina, počeli smo s pola hektara vinograda i u ovih 20 godina narasli do 3,5, a cilj nam je doći na 6,5 hektara. Mi smo druga generacija, a nadamo se da će treća generacija donijeti još višu stepenicu u proizvodnji vina. Vinogradarstvo nam je, prije svega, ljubav i u tome uživamo – rekao je Tomislav Stručić.

Treba istaknuti i da je riječ o vinariji koja je proizvela prvi pjenušac u ludbreškom vinogorju.

-Kada radite mirna vina, kruna svega je da napravite pravi pjenušac, a naš smo prvi pjenušac napravili 2014. godine i od Zavoda za vinarstvo ocijenjeno je kao vrhunsko pjenušavo vino, što je bila kruna našeg vinarenja. Na Decanteru u Londonu smo od samih početaka osvojili devet medalja i to nam je poticaj za dalje – kazao je domaćin Županijske berbe.

Najprije se brala sorta sauvignon, u čemu se Tomislavu i Sanji Stručić pridružio župan Anđelko Stričak sa suradnicima te predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić sa suradnicima.

Župan Stričak posebno je naglasio da je u Vinski registar Republike Hrvatske upisano oko 1700 proizvođača vina s područja Varaždinske županije koji na godišnjoj razini proizvedu oko 1100 tona grožđa.

-Te brojke dovoljno govore o tome koliko je naših OPG-ova zainteresirano za proizvodnju vina. Osim toga, bitno je naglasiti da je pradjed vinove loze pronađen upravo na Ivančici, da prvi zapisi o proizvodnji vina datiraju iz 1209. godine, tako da možemo govoriti i o tradiciji. Unazad četiri godine, Varaždinska županija šalje vina na izložbu vina Decanter u Londonu i na tim su izložbama naši vinogradari i vinari vrlo uspješni – u te su četiri godine osvojili čak 129 medalja. Nakon Istarske županije su najuspješniji, a u kontinentalnom dijelu Hrvatske najznačajniji i najpoznatiji vinogradari su upravo s područja Varaždinske županije – naglasio je Stričak.

Podsjetio je da je lani Županijska berba održana u općini Cestica, na sjeverozapadu naše županije, godinu prije toga u Brezničkom Humu, znači na samom jugu, a sada i u Ludbregu, u istočnom dijelu županije.

-Nastojimo ovim županijskim berbama sve još dodatno animirati da naši građani, gospodarstva, poduzetnici kupuju proizvode i vina od naših domaćih proizvođača. Ne mislim pritom samo na proizvodnju vina, nego na sve naše OPG-ove koji se zaista imaju čime pohvaliti i njihova je proizvodnja dobra i kvalitetna. Između ostalog, u svibnju smo održali sastanak sa svim ravnateljima naših osnovnih i srednjih škola i zamolili ih da proizvode od povrća i voća kupuju upravo od naših OPG-ovaca – istaknuo je župan Stričak.

Među beračima je bio i Dragutin Vincek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj kazao je da se, što se tiče veličina, hektara i površina, proizvodnja, nažalost, smanjuje.

-Smanjuje se iz nekoliko razloga. Prvi su bolesti koje se pojavljuju svako malo, zadnjih deset godina prisutna je žutica, a s druge strane tu je stil i kultura življenja, gdje rijetko obitelj nasljeđuje tako nešto. Danas smo kod obitelji Stručić gdje se mlađe generacije isključivo bave ovakvom vrstom proizvodnje jer su to inače većinom staračke obitelji kojima je to stil i hobi i onda nakon toga se napušta ta proizvodnja i smanjuju se površine. Kad govorimo o nekim brojkama u Varaždinskoj županiji prema Arkodu kontrole imamo nekih 400 hektara, a prije nekih 15 godina imali smo oko 2500 hektara. Brojka od današnjih 400 hektara je i nešto veća jer su tu i oni koji proizvode za sebe i svoje bližnje, ali moramo priznati da se ta brojka smanjuje. Bez obzira na to, u zadnjih par godina svjedoci smo brojnih medalja, što znači da imamo kvalitetu i nadam se da će ta kvaliteta nadomjestiti količinu – zaključio je Vincek.

a.kučić/sjever.hr
16.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.