Now Reading:
Spektakularnim vatrometom i tradicionalnim podizanjem zastave započeo 27. Međunarodni festival čipke
Full Article 5 minutes read

Spektakularnim vatrometom i tradicionalnim podizanjem zastave započeo 27. Međunarodni festival čipke

U Lepoglavi je u petak navečer podizanjem festivalske zastave i tradicionalnim vatrometom službeno započeo 27. Međunarodni festival čipke, kojega je ove godine otvorio izaslanik Predsjednika RH i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu, Zdravko Zima.

Ovogodišnji festival traje od petka 15. rujna do nedjelje 17. rujna i to pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Zemlja – partner je Slovenija, koja će na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu predstaviti znamenitu idrijsku čipku kao i najljepše primjerke čipki iz Železnika i Žirija. Uz hrvatske i slovenske čipke, posjetitelji će moći razgledati i najljepše primjerke čipki iz Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore te Bugarske.

Prvi dan festivala započeo je već ujutro kada su se mogle razgledati izložbe, dok je službeno otvaranje festivala održano navečer.

Prilikom otvorenja festivala gradonačelnik Grada Lepoglava Marijan Škvarić istaknuo važnosti festivala koji se održava po 27. puta.

-Naš je grad ponovno ovih dana svjetsko središte čipke i mjesto susreta čipkarica iz čak osam europskih zemalja i Hrvatske. Čipka je važan dio našeg identiteta i na nju se s pravom ponosimo – kazao je Škvarić te dodao da su povijest Lepoglave i povijest čipkarstva vezani uz Pavline. Dodao je kako se tradicija čipkarstva prenosila s koljena na koljena i da je upravo čipka bila izvor zarade mnogim lepoglavskim siromašnim obiteljima.

-Čipkaricama koje vrijedno i uporno prenose i čuvaju ovu našu slavnu tradiciji čipkarstva od srca zahvaljujem – kazao je Škvarić te dodao da je tradiciju i povijest čipkarstva prepoznao i UNESCO koji je lepoglavsku čipku uvrstio na svoju listu popisa zaštićene nematerijalne baštine.

A kako bi se tradicija čipkarstva sačuvala Švkarić kaže kako su pripremili i prijavili projekt Centar Pavlina gdje bi sve vezano uz čipkarstvo trebalo naći mjesto pod jednim krovom. Dodao je i kako čipka spaja Lepoglavu te brojne europske gradove koji baštine sličnu tradiciju gdje je posebno istaknuo prijatelje i partnere iz Slovenije, zemlje koja je ovogodišnji partner Festivala.

-Sve dok imamo vješte ruke naših čipkarica i ljubav prema čipki, naša tradicija i čipkarstvo trajat će vječno – završio je Škvarić.

Veleposlanik Republike Slovenije Gašper Dovžan zadovoljan je što se čipkari i udruge iz Slovenije mogu predstaviti sa svojim radom i čipkarstvom u Lepoglavi.

-Raduje me što je vrlo dobra suradnja Hrvatske i Slovenije upravo na području kulture i očuvanja tradicije – kazao je Dožvan te dodao kako su ulaskom Hrvatske u Schengen i eurozonu pale i posljednje “granice” između dvije prijateljske zemlje. Zadovoljna je i što osim čipkarica iz Hrvatske i Slovenije na Festivalu sudjeluju i čipkarice iz još sedam europskih zemalja. Dodao je kako dosada nije bio svjestan koliko je tradicija čipkarstva bogata i očuvana u toliko europskih zemalja.

Izaslanik premijera i župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, ponovio je kako Lepoglava ovih dana nije samo središte hrvatskog već europskog čipkarstva budući je uz hrvatsko zastupljeno čipakrstvo iz još osam europskih zemalja. Kazao je kako uz poznatu i bogatu tradiciju čipkarstva u Lepoglavi Varaždinska županija ima još povijesnih znamenitosti od špilje Vindija u Donjoj Voći do arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama što jasno ukazuje na bogatu povijest pojedinih lokaliteta u Varaždinskoj županiji.

-Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu iznimno bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte – zaključio je župan.

Festival čipke otvorio je izaslanik predsjednika RH-a Zlatko Zima koji je kazao kako upravo gotovo 30 godina održavanja Festivala i činjenica da se radi o međunarodnom događaju jasno govori o njegovoj važnosti.

Dodajmo i da su okupljene pozdravili izaslanica ministrice kulture i medija, Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu te izaslanik ministrice turizma i sporta, Slavko Štefičar, ravnatelja Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije.

Festivalski program nastavlja se u subotu ujutro kada počinje 14. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a u popodnevnim satima održati će se Okusi Hrvatske i Slovenije gdje će posjetitelji imati priliku degustirati lepoglavska i slovenska jela i vina. Nakon toga slijedi kulturno umjetnički program na kojem će nastupati slovenska Folklorna skupina Ivanjkovci iz Ormoža.

Subota večer je rezervirana za glazbeni program pa će se tako u 18 sati u crkvi Blažene Djevice Marije održati koncert kvarteta flauta Inuaria, a u 20 sati na terasi restorana Ivančiva koncert Zorana Predina.

U nedjelju je na programu sveta misa u 8 sati, i nastavlja se sajam tradicijskih rukotvorstva i starih zanata. Poslijepodne je rezervirano za limenu glazbu i zatvaranje festivala uz gradonačelnikov gulaš.

n.p. bajz/sjever.hr 15.09. 2023.

Input your search keywords and press Enter.