Now Reading:
Novi paket mjera kao pomoć najviše pogođenima inflacijom
Full Article 2 minutes read

Novi paket mjera kao pomoć najviše pogođenima inflacijom

Predstavljen je novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Vlada je uz paket mjera koji je na snazi do 2024., dodala još i neke nove kao što je smanjenje cijena hrane, donosi dnevnik.hr.

Banski dvori su sa svojim planom izazvali zadovoljstvo kod svih socijalnih partnera.

S trgovcima je postignut sporazum oko smanjenja cijena hrane, no samo je Konzum najavio koji je sljedeći korak. Vlada je već prije zamrznula cijenu osam proizvoda, no postoji mogućnost da će se set tih proizvoda proširiti.

Inflacija prvenstveno najviše pogađa umirovljenike koji imaju najniža primanja. Prema tome plan je da umirovljenici koji imaju primanja do 700 eura dobiju antiinflacijski dodatak od 60 do 160 eura. Oni s najnižim mirovinama od 300 eura dobit će najviše 160 eura. Zanimljivo je da će potporu dobiti i oni koji rade ako im je mirovina manja od 700 eura. Korisnici dječjeg doplatka također će dobiti jednokratnu pomoć, kao i osobe koje su na privremenom smještaju nakon potresa.


Do promjena dolazi i kod cijena energije koje Vlada djelomično mijenja. Manji obrtnici i poduzetnici neće vidjeti nikakve promjene, ali će veliki ostati bez subvencija, no Vlada je obećala intervenciju u slučaju energetskog šoka.

Osigurane su i potpore poljoprivrednicima, a posebno svinjogojcima koji su pogođeni afričkom svinjskom kugom. Potporu će također dobiti i oni kojima su vremenske nepogode uzrokovale štetu.
Bankari su pristali na povećanje kamata na štednju.

foto arhiva
sjever.hr/dnevnik.hr
14.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.