Now Reading:
Predstavljene nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama – Za teško ubojstvo ženske osobe kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora
Full Article 3 minutes read

Predstavljene nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama – Za teško ubojstvo ženske osobe kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora

Danas su predstavljene Vladine mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu djece, a održan je i sastanak s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa, donosi večernji.hr

Tijekom predstavljanja mjera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predložena je izmjena Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, kao i Zakona o sudovima te Obiteljskog zakona.

Andrej Plenković istaknuo je kako su institucije i udruge te koje prate sudbinu žrtve, što je omogućilo ”ispravljanje određenih procesa i mehanizma na razini koordiniranog djelovanja

-Ovo je naš treći krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama kojim uvodimo do sada najopsežnije, a možda i najznačajnije promjene do sada, poručio je premijer Andrej Plenković.

Kad je riječ o nasilju, mi smo uvijek čvrsti u osudi, no to nije dovoljno. Potrebno je promijeniti opseg tog fenomena koji nagriza hrvatsko društvo – pojasnio je premijer, dodao je da su -svjesni kako i ranije mjere nisu dovoljne-.

Prečesti su slučajevi primjera brutalnog nasilja i ubojstva, i to gotovo u pravilu uvijek žena – dodao je, kazujući kako je stoga osnovana posebna radna skupina.

U odnosu na Zakon o kaznenom postupku, Vlada predlaže da se povećaju prava žena, pravo žrtve na žalbu, ali i da se odredi istražni zatvor za kršitelje mjera opreza.

-Sud će u roku od 24 sata morati donijeti rješenje o zamjeni mjera opreza istražnim zatvorom. Policija dobiva ovlasti uhititi počinitelja kada postoji sumnja da je mjera prekršena – rekao je Plenković.

Uz to se i predlaže uvođenje obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, kao i zabranu približavanja od minimalno 50 metara udaljenosti. Na dokaznom ročištu tako bi se ispitale i sve bliske osobe, a procjenjivao bi se i rizik za ponavljanje nasilja te bi se u sam postupak uključila i žrtva. Zanimljiva promjena u okviru ovog zakona bila bi i da žrtva može biti ispitana putem audio-video uređaja.

Kao što je i ranije najavljeno, u pogledu Zakona o sudovima uvodi se specijalizacija za predmete nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

-Na takvim predmetima moći će se odrediti suci koji se redovito stručno usavršavaju iz ovog područja i koji pokazuju volju za rad na takvim predmetima – objašnjeno je. 

Kada je riječ o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Vlada je najavila kako bi se postrožile kazne za nasilje u obitelji, a isto tako uvela bi se i kazna zatvora za kršenje zaštitnih mjera. U kazneno djelo uvrstilo bi se i spolno uznemiravanje, a ponudila bi se i veća podrška žrtvama u prekršajnom postupku. 

Za kazneno djelo protiv spolne slobode i silovanja povećale bi se zatvorske kazne.

-I to za temeljni oblik, 3 do 8 godina zatvora, umjesto 1 do 5 godine zatvora. Za kvalificirani oblik 5 do 12 godina zatvora umjesto aktualnih 3 do 10 – rekao je premijer.

-Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubojstvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Stoga uvodimo posebno kazneno djelo, teško ubojstvo ženske osobe za koje će biti zapriječena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora – objasnio je premijer.

Izmjene zakona biti će puštene u javno savjetovanje do kraja idućeg tjedna, a cilj je da se usvoje do kraja ove godine te na snagu stupe u siječnju 2024. godine. Predstavnice institucija, udruga i inicijativa izrazile su zadovoljstvo predstavljenim mjerama na sastanku, ali su istaknule i kako ih u praksi “muči” provedba tih mjera.

foto arhiva
sjever.hr/vecernji.hr
13.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.