Now Reading:
Posavec: Mudro bi bilo da se oko prijenosa osnivačkih prava bolnica na državu očituje Ustavni sud
Full Article 4 minutes read

Posavec: Mudro bi bilo da se oko prijenosa osnivačkih prava bolnica na državu očituje Ustavni sud

Međimurski župan Matija Posavec, u izjavi za portal Sjever.hr, komentirao je nedavnu izjavu ministra zdravstva Vili Beroša da država preuzima osnivačka prava nad županijskim, općim i specijaliziranim bolnicama od 01. siječnja iduće godine. Naglasio je da i dalje smatra, što je i njegovo stajalište od prvog dana najave preuzimanja osnivačkih prava, da se radi o odluci koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

-Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokalnoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu s obzirom da je iz primjera kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica u vlasništvu države vidljivo da isti generiraju najveći gubitak.

Ono što je trebalo napraviti je uspostaviti pravedniji sustav plaćanja rada po bolnicama po stvarno odrađenom radu jer nije moguće održati sustav financijski stabilnim i zdravim ukoliko se ne pokriju i plaćaju ulazni troškovi u bolnici, a rad koji se ostvari u obliku usluge pružene zdravstvene zaštite pacijentu se ne može naplatiti od HZZO-a već se taj više fakturiran rad otpisuje. Uostalom, centralizacija sustava upravljanja bolnica, kao i sva prijašnja centralizacija bilo kojeg sustava, nije korak naprijed nego unazad. Državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Status naše najveće i jedine sekundarne zdravstvene ustanove u Međimurju ne otvara samo pitanje ulaganja, investicija, nabavke opreme, broj izvršenih usluga iznad hrvatskog prosjeka, već je ovdje riječ i o povijesnoj pravdi za ljude našega kraja kojima je bolnica više od ustanove. Naši djedovi, majke i očevi samodoprinosom su podigli novu bolničku zgradu sedamdesetih godina prošloga stoljeća, i ta je povijesna činjenica – jedinstvena u Hrvatskoj – ljudima našega kraja važna.

U Međimurju smo napravili strategiju zdravstvenog sustava sukladno potrebama stanovništva, obnavljamo bolničke odjele, razvijamo sustav izvrsnosti interventne kardiologije, naručili smo projektnu dokumentaciju za centar palijativne medicine, laboratorije za vađenje krvi, i obnavljamo odjel neurologije.

Iako Zakon stupa na snagu s novom godinom puno je nepoznanica, otvorenih pitanja na koje u ovom trenutku nemamo odgovore. Stoga bi bilo mudro da se o svemu očituje i Ustavni sud, u stavu je li odluka bez suglasnosti trenutnih osnivača sukladna Ustavu RH i ostalim Zakonima. Svakako bi trebalo preispitati ovu odluku i fokusirati se na druge stvari koje će puno lakše i kvalitetnije donijeti uštede i hrvatsko zdravstvo učiniti efikasnijim.

Želim naglasiti i argumente temeljem kojih zastupam čvrsti stav zadržavanja osnivačkih prava bolnice na regionalnoj razini, a taj je da Županijska bolnica Čakovec godišnje hospitalizira oko 14 000 pacijenata uz prosječno zadržavanje po liječenom pacijentu 5,59 dana.

Prošle godine ostvareno je više od 89 000 bolničko opskrbnih dana, iskorištenost kapaciteta je 83,10%, obavljeno je 3 298 operativnih zahvata, 2 513 operativnih zahvata u jednodnevnoj kirurgiji i 9 083 malih ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata. U polikliničko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkoj dijagnostici liječeno je 546 456 pacijenata kojima je pruženo 1 354 969 liječničkih usluga.

Po svojim pokazateljima rada i brojem izvršenih usluga, a s obzirom na limit financijskih sredstava koje bolnica dobiva, Županijska bolnica Čakovec nalazi se u vrhu bolnica u Hrvatskoj. Uz to, mnoge investicije su završene ili započete ili su u tijeku i želimo ih nastaviti kako bi pacijentima pružili najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

Jednako tako, Međimurska županija se cijelo ovo vrijeme ponašala vrlo racionalno, i iako smo najgušće naseljena županija u Hrvatskoj, imamo jednu zdravstvenu ustanovu, jednu bolnicu, jedan Dom zdravlja, jedan Zavod za javno zdravstvo i jedan Zavod za hitnu medicinu. I sve to na istom prostoru, međusobno povezanih, suradljivih i vrlo angažiranih u svom djelokrugu rada. Nemamo specijalne bolnice kao drugi. Prema tome, želim da se vrednuju naši rezultati, naš pristup, dosadašnji rezultati, broj izvršenih medicinskih usluga, i stav našeg stanovništva. I to ću zastupati kako to činim od samog početka – zaključio je Posavec.

foto: arhiva
s.kalajdzija/sjever.hr
13.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.