Now Reading:
Započeo program 2. generacije Health IT akademije, Jasna Petek: Nadam se da će se vaša rješenja naći u sustavu zdravstva, na korist svih nas koji koristimo zdravstvene usluge
Full Article 4 minutes read

Započeo program 2. generacije Health IT akademije, Jasna Petek: Nadam se da će se vaša rješenja naći u sustavu zdravstva, na korist svih nas koji koristimo zdravstvene usluge

Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije krenuo je s programom 2. generacije Health IT akademije, inovativnog programa za stjecanje stručnih znanja i vještina u području informatičkih tehnologija primijenjenih u zdravstvu. U novoj generaciji Health IT akademije polaznici stječu stručna znanja na području informatičkih tehnologija i zdravstva.

Znanja koja polaznici stječu na programima osposobljavana daju im priliku da pronađu radno mjesto u tvrtkama koje rade na informatičkim rješenjima za zdravstveni sustav, u samom zdravstvenom sustavu ili za pokretanje vlastitog poslovanja.

Održana je press konferencija na temu Health IT akademije, a prisutne je na početku pozdravila direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša, koja je kazala kako je ove godine na Health IT akademiji 22 polaznika.

-IT industrija u sektoru zdravstva brzo raste, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, ali i da, također, nedostaje stručnjaka. Kroz našu akademiju polaznici kroz pet mjeseci prolaze teorijsku nastavu naših partnera i kroz jedan praktičan rad u rješavanju problema dolaze do kraja akademije. I to je ono što je drugačije u ovom programu, jer se daje jedan neposredan kontakt s budućim poslodavcima. Ujedno se treniraju i poduzetničke vještine polaznika, rješavaju se stvarni problemi zdravstvenog sustava – istaknula je Matuša.

Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić rekao je kako su se rado odazvali na drugu Health IT akademiju jer su iskustva prve generacije neprocjenjiva. 

-Mogu reći da je ovo jedan od najboljih korištenja mjere osposobljavanja na radnom mjestu. U sklopu te mjere Hrvatski zavod za zapošljavanje korisnicima omogućava troškove mentorstva, troškove prijevoza i novčanu pomoć dok traje obrazovanje, dakle sve ove nekakve tehničke stvari oko tih primanja. Obrazovanja koja su iz sektora IT, naročito s područja sustava zdravstva itekako su tražena na tržištu pa i s tog aspekta podržavamo ovaj program – naglasio je Vukmanić.

Ravnateljica specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Zorica Capar kazala je da su partneri u cijelom projektu.

-Svi znamo da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana, a zdravstvo je uvijek bila ‘tabu’ tema, i smatram da sve one usluge koje misle unaprijediti bez informatizacije, ne idu bez korištenja tih nekih inovacija, tehnologija i ostalog – rekla je Capar i dodala kako će korisnici imati od koga učiti.

 -Morate biti aktivni, morate pitati, biti zainteresirani, dat ćemo vam svoje ideje i prijedloge. Bit ćemo vam na raspolaganju, kao i prvoj generaciji korisnika. Doći će naši liječnici, sestre i informatičari, održat će vam predavanja, imat ćete priliku učiti i nadam se da ćemo neke od vas imati priliku ugostiti u našoj bolnici da obavite praksu i primijeniti neka od vaših rješenja koja ćete vi predložiti – zaključila je Capar.

Polaznike je pozdravila i zamjenica Krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i tom prilikom rekla kako je Poduzetnički inkubator u Krapini mjesto učenja, razmjena iskustava, susreta i suradnje, ali ono što je najvažnije u današnje vrijeme, ovo je i mjesto inovacija.

-Drago mi je što je tema cijele ove edukacije podrška zdravstvenom sustavu. Mi kao osnivači koji brinu o financijama naših zdravstvenih ustanova, uvijek gledamo omjer zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja u našim ustanovama, međutim to se mora vrlo oprezno raditi i razmišljati tako da mnoge naše zdravstvene ustanove i rade i zadiru u sferu zdravstvenog turizma, najbrže rastuće gospodarske grane u Europi i šire. Jako je važna nezdravstvena podrška zdravstvenom sustavu, stoga je važno da danas, kada se svijet tehnologije i svi poslovni procesi u svim sferama društva izuzetno brzo mijenjaju, pronalaziti inovativna rješenja koja će biti na korist i na usluzi korisnicima, a onda i onima koji te usluge daju. Nadam se da će se velika većina vaših rješenja i velika većina vas naći ili u sustavu ili blizu sustava zdravstva, na korist svih nas koji koristimo zdravstvene usluge – naglasila je Petek.

Uz stručne predavače, predavanja će održavati i predavači iz partnerskih institucija, ustanova i tvrtki koje izrađuju i implementiraju informatička rješenja za zdravstvo u Republici Hrvatskoj. Polaznici će u suradnji s partnerima imati praksu i raditi na novim rješenjima koji pridonose poboljšanjima u zdravstvenim procesima. Radit će u timovima, a radove će prezentirali na završnom događaju. Najbolji rad odabrat će stručni žiri i tim će biti nagrađen.

i.belošević/sjever.hr 11.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.