Now Reading:
Ove subote tradicionalni Obrtnički ulični sajam u Varaždinu – dođite u srce grada i podržite obrtnike
Full Article 4 minutes read

Ove subote tradicionalni Obrtnički ulični sajam u Varaždinu – dođite u srce grada i podržite obrtnike

Obrtništvo u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinu, u uzlaznoj je putanji, a što i kako rade, varaždinski će obrtnici imati priliku pokazati ove subote, 16. rujna, na tradicionalnom i uvijek rado posjećenom Obrtničkom uličnom sajmu.

Već 16. izdanje Sajma najavljeno je u ponedjeljak, a dugogodišnja članica Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Ksenija Plavec, organizatorica sajmova, najavila je da će se ovoga puta sajam održavati na Korzu, na Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici.

-Predstavit će nam se 25 obrtnika iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije sa svojim proizvodima i uslugama. Tako nastavljamo dugu tradiciju našeg grada, grada koji je kolijevka obrtništva. Prilagođavamo se vremenu i prostoru u kojem živimo pridržavajući se pritom modernim alatima i znanjima. Izlagači će na štandovima predstavljati proizvode svojih „zlatnih’” ruku. Imat ćemo kovane proizvode, zatim od ručno rađenog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnih konaca i slično – najavila je Plavec te dodala da će bogatu ponudu i jamačno dobru atmosferu upotpuniti i nastup tamburaškog sastava Taliri.

Predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais posebno je istaknuo da je prema zadnjim podacima došlo do povećanja broja obrta u Hrvatskoj i sada ih je 736 više.

-Isti trend je na području Varaždinske županije i na području koje pokriva Udruženje obrtnika Varaždin. Možemo primijetiti blagi rast, prvenstveno u uslužnim djelatnostima. Nešto lagano pada broj obrta u trgovačkim djelatnostima, ali to su vrlo sitne brojke i ponosni smo na to što nas je svakoga dana sve više. Udruženje obrtnika Varaždin pokriva s današnjim danom ukupno 2016 članova, a to je zaista velik broj – rekao je Bais.

Tako brojne obrtnike nije moguće predstaviti samo kroz sajmove, dodao je.

-Zbog specifičnosti koje obrtnici rade u svojim proizvodnjama, imamo problema s onima koji se ne mogu prezentirati na ovakvim sajmovima poput Obrtničkog uličnog sajma. Stoga ćemo uskoro organizirati dva događanja – Budi in i Odaberi obrtničko zanimanje, predviđeno za učenike 7. i 8. razreda, kako bi odabrali upravo obrtnička zanimanja. Tu je i projekt Čarobne ruke, predviđen za obrtnike i učenike obrtničkih zanimanja koji zajedno s obrtnicima stvaraju neka nova djela – izjavio je Bais te još jednom istaknuo da je obrtništvo u uzlaznoj putanji te da vrijednost fiskaliziranih računa iz mjeseca u mjesec raste.

-Unatoč nedaćama koje nas prate iz mjeseca u mjesec, mislim da je obrtništvo zaista ponovo „in” – zaključio je Bais.

Grad Varaždin zaista pokušava voditi brigu o svojim obrtnicima na više načina, primjerice, kroz dotacije za turističke manifestacije kao što je Špancirfest, no tu su i druge mjere, rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

-Uskoro će se raspisati još jedan poduzetnički fond na koji se mogu javiti naši obrtnici. To su jednokratne naknade kojima im se pomaže u radu. Svake tri godine se mogu ponovno javiti, recimo oni koji se nisu javili dvije godine. Sve ono što se radi je da se pomogne našim obrtnicima jer su oni od uvijek bili temelj grada Varaždina – naglasio je Marković.

Rekao je i da inflacija, kao ni ostalima, ni obrtnicima ne pomaže u njihovom radu te da i oni moraju voditi bitku s resursima koje imaju.

-Ako podižu cijene, odvraćaju svoje kupce od svojih proizvoda, a s druge strane jednostavno nužnost je da naši sugrađani prepoznaju vrijedne ruke naših obrtnika i da im pomognu i daju koji cent ili euro više jer oni svojim rukama naprave taj proizvod i on njima znači sve. Pozivamo sve da dođu u grad i pomognu na neki način obrtnicima koji su osnova grada već stoljećima – poručio je Marković.

Stoga, želite li podržati naše obrtnike imate za to priliku ove subote od 8 do 13 sati u srcu Varaždina . Prošećite gradom, uživajte u dobrom i ugodnom druženju uz glazbu i ponešto i kupite.

a.kučić/sjever.hr
11.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.