Now Reading:
Alarmantni podaci: Hrvati najduže u Europi ostaju živjeti s roditeljima
Full Article 2 minutes read

Alarmantni podaci: Hrvati najduže u Europi ostaju živjeti s roditeljima

Hrvati su ponovno na vrhu ljestvice! Sami vrh donijela nam je statistika Eurostata, koja pokazuje prosječnu dob u kojoj se djeca osamostaljuju i napuštaju roditeljski dom.

Prema najnovijim podacima Eurostata, koje prenosi N1 Hrvatska, muškarci iz Hrvatske prosječno su prošle godine odlazili od roditelja tek s 34,7 godina, a žene s 32 godine, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

U Hrvatskoj čak 78 % mladih od 18 do 34 godine živi s roditeljima, dok je u Švedskoj takvih – 12,5 posto. Objašnjeno je kako južne države tradicionalno održavaju bitno jače obiteljske veze od onih na sjeveru i kulturološki je prihvatljivije ostati s roditeljima duže. Isto tako od djece se potom očekuje visoki stupanj skrbi o starijim roditeljima. Kao jedan od razloga u tekstu se ističe i velika skupoća stanova u odnos na prosječne plaće.

Nije poznato ubraja li Eurostat u djecu koja žive s roditeljima i “djecu” koja su već zasnovala svoje obitelji i koji žive s roditeljima u istoj kući, iako ne nužno i u istom kućanstvu, što je Hrvatskoj, ipak uobičajen slučaj, kao što je i uobičajeno da npr. u prizemlju žive roditelji, a na katu dijete sa svojom obitelji.

foto: arhiva
sjever.hr/n1info.hr/jutarnji.hr
10.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.