Now Reading:
Započeo je 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam! Otvorenju prisustvovala ministrica Vučković
Full Article 3 minutes read

Započeo je 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam! Otvorenju prisustvovala ministrica Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića otvorila je 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu.

Otvorenju su sudjelovali i državni tajnik Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić.

Ministrica poljoprivrede Vučković otvorila je i čestitala jubilarni 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, 30. Državnu stočarsku izložbu, 7. Peti element i 6. Drvni svijet.

-Čestitam vam na velikom i predanom radu, na naporima koji su u posljednjih trideset godina doveli do toga da ovaj sajam postane prepoznat u međunarodnim okvirima te izražavam podršku hrvatske Vlade i najavljujem da će se nova ulaganja u ovaj sajam nastaviti kako bi ga učinili jednim od najsnažnijih poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Europe – rekla je ministrica Vučković, kazavši kako je Bjelovarsko-bilogorska županija ona koja s pravom nosi naziv jednog od simbola hrvatskog stočarstva, posebno govedarstva.

Naime iz Programa ruralnog razvoja na području Bjelovarsko-bilogorske županije ugovoreno je potpora u vrijednosti 184 milijuna eura pri čemu je do danas isplaćeno 159 milijuna eura za različite namijene kao što su investicijski projekti, poboljšanje standarda držanja životinja, dodatna podrška osjetljivim sektorima, komunalna i društvena infrastruktura.

Također, ministrica Vučković kazala je kako su sva europska i nacionalna sredstva kojima smo raspolagali proteklih nekoliko godina odlično iskorištena te da se izvorni Program ruralnog razvoja koji je bio vrijedan 2,4 milijarde eura u cijelosti ugovorio i isplatio.

Ministrica se u svom obraćanju posebno osvrnula na sektor stočarstva, kazavši kako je stočarstvo od strateškog značaja te da će ova Vlada učiniti sve da ga očuva i razvija, o čemu svjedoči i efikasno korištenje sredstava iz europskih fondova.

-Samo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sektoru smo isplatili više od 482 milijuna eura, uz 646 milijuna eura u sklopu izravnih plaćanja i mjera tržišne potpore te 165,6 milijuna eura iz nacionalnih sredstava – rekla je ministrica, naglasivši kako stočarstvo nije osjetljivo samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama, a izazovi koje postoje u ovom sektoru postoje zbog demografskih, socioekonomskih razloga.

Spomenula je kako se s različitim mjerama koje nisu samo potpore, nastoji odgovoriti na te izazove, a najbolji partneri u tome su upravo uzgajivači i savezi i veseli njihov interes za izlaganjima.

-Najavljujem kako ćemo uz pomoć posebnih akcijskih planova stočarstvo vratiti na ono mjesto koje mu pripada“, rekla je Vučković te najavila nove pravilnike koji predviđaju više od 150 milijuna eura vrijedne natječaje za različite investicije do kraja godine.

FOTO: fb HAPIH Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu/bbz.hr
sjever.hr
08.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.