Now Reading:
Vrhunac proslave Dana Varaždinske županije: svečana sjednica Županijske skupštine, stigao i premijer Plenković
Full Article 10 minutes read

Vrhunac proslave Dana Varaždinske županije: svečana sjednica Županijske skupštine, stigao i premijer Plenković

Nakon svečanog otvorenja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, investicije vrijedne gotovo 18,4 milijuna kuna, u varaždinskoj je Areni povodom Dana Varaždinske županije i 30. obljetnice njezinog ponovnog osnutka u četvrtak održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Svečanost je počela postrojavanjem postrojbi Hrvatskog husarskog zdruga ispred dvorane, a pred brojnim uzvanicima i gostima, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković, postrojilo se više od 30 konjanika.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić rekao je da Varaždinska županija slavi svoju bogatu i slavnu prošlost, povijesnu i kulturnu baštinu, ali s pogledom na sadašnjost i budućnost.
Posebno je emotivno govorio o ratnim godinama naglasivši da su Hrvati snažnom nacionalnom sviješću, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali i daljnjom mudrom politikom, stekli samostalnost i vlastitu državu te je Hrvatska u samo 30 godina ušla u sve euroatlanske integracije, a naposljetku i u eurozonu i Schengen.

-Upravo prije 30 godina i ova županija također je vratila kontinuitet hrvatskog državotvorstva u kojem su nemjerljiv doprinos ostavili hrabri branitelji i žitelji varaždinske županije, kako u slavnim varaždinskim danima rata tako i na svim bojištima od Vukovara, Lipika, Pakraca, Knina do Dubrovnika. Nakon rata cijelu zemlju pa tako i Varaždinsku županiju trebalo je ponovno izgraditi, ne samo u gospodarskom nego i u geopolitičkom smislu kako bi stekli ugled u okruženju te danas možemo s ponosom reći da smo u tome u potpunosti uspjeli – naglasio je Križanić.

Dodao je da se Varaždinska županija zbog svog geografsko-prometnog položaja, ali i vrijednih ljudi brzo razvijala, zahvalivši domaćim poduzetnicima, ali i svim prijašnjim županima i vijećnicima te posebno Vladi premijera Plenkovića koja, naglasio je, ulaže milijarde u ovu županiju.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da se Varaždinska županija prvi put spominje 1181. godine i po tome je najstarija županija u Hrvatskoj.

-Hrvatska je nekada bila pozicionirana u sklopu zapadnih europskih vrijednosti, a 90-ih nismo promijenili smjer, vratili smo se tamo gdje oduvijek pripadamo. Pripadamo u te vrijednosti, a te vrijednosti su marljivost, kreativnost, inovativnost. Nikad toliko investicija u obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj infrastrukturi, zaštiti okoliša, gospodarstvu, turizmu, poduzetništvu kao danas. Te investicije se mjere stotinama milijuna eura, odnosno milijardama kuna. A sve zahvaljujući vertikali, od lokalne razine, od vas koji predlažete, preko Županije do vlade. Nikad ni jedna vlada nije toliko pažnje posvećivala Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske – naglasio je Stričak.

Spomenuo je vrijednosti koje krase žitelje Varaždinske županije istaknuvši da su to svakako solidarnost, požrtvovnost, hrabrost.

-Naše ratne postrojbe, od prvih policijskih koje su krenule za Vukovar, do 104. brigade koja je krenula u obranu Pakraca i Lipika, 5. bojne 1. A brigade Tigrova koja je već prve okršaje imala u Hrvatskoj Kostajnici, Specijalne jedinice policije Roda, 7. gardijske brigade Puma. Nema tog ratišta od Vukovara do Dubrovnika, gdje nije bilo naših branitelja. Danas je situacija slična. živimo u izazovnim vremenima, svako malo dogodi se neka elementarna nepogoda – rekao je župan.

Dodao je da su kad se dogodila poplava u Gunji, odnosno dva potresa, Varaždinci uvijek bili tu da pomognu i da se nikad nije dogodilo da nisu otvorili svoja srca i svoje domove potrebitima.
Vrijednosti su promišljati i o budućnost, a za to su potrebni dijalog, uvažavanje i suradnja. Budućnost su svakako digitalizacija i umjetna inteligencija, izazov je održiv razvoj i zaštita okoliša, svakako i migracije, kazao je župan dodajući da na području županije trenutno živi više od 5 tisuća stranih radnika.

– E, to je izazov za sve. Smatram da svi moramo raditi na njihovoj integraciji. Upravo Hrvatska ima najbrojniju dijasporu. Više nas je u svijetu nego u vlastitoj državi – rekao je Stričak te tom prilikom pozdravio i dvojicu stranih radnika iz Nepala – Rabina Gartija Magara i Sushila Kumara Sresta koji su prisustvovali svečanoj sjednici.

Okupljenima se obratio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo da interes građana svake općine, grada i cijele županije mora biti iznad interesa stanke, politike ili skupine političara, bilo kojeg pojedinca.

-Politika koja je otuđena od građana i od njihova svakodnevnog života postaje sama sebi sfera, odlijepljena od stvarnosti života običnih ljudi. Radi budućnosti naše županije, našeg hrvatskog sjevera poznatog po radišnosti, poduzetnosti, svi mi koji se na ovaj ili onaj način bavimo politikom moramo raditi u općem interesu, vođeni napretkom i razvojem svoje sredine, svoga grada , općine ili županije – poručio je Bosilj.

Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije s kojom je Varaždinska županija danas potpisala sporazum o suradnji, posebno je zahvalio premijeru Plenkoviću što podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

-Od vas želimo učiti, one greške koje ste radili na putu prema Europskoj uniji ne ponavljati jer Hrvati su jedini istinski zagovaratelji puta Bosne i Hercegovine u Europsku uniju – rekao je Vukadin, te istaknuo kako je velik broj žitelja Varaždinske županije upravo iz Hercegbosanske županije.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Predrag Štromar rekao je kako su pred nama brojni izazovi koji ne trpe nesnalaženje i eksperimentiranje, traže konkretna rješenja, temeljena na znanju, radu i kvalitetnoj suradnji, što se, kazao je, najbolje vidi u Varaždinskoj županiji.

-Odgovornim upravljanjem, inovativnim rješenjima, uključenim pristupom, Varaždinska županija kroz svih ovih 30 godina razvijala se i gradila, iznova potvrđujući da je moguće ostvariti ravnomjeran razvoj. Omogućiti jednaku priliku za svakog pojedinca i putem javnih servisa održati kvalitetu života u svakom našem kraju – naglasio je Štromar.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković čestitao je čelništvu Varaždinske županije na svim dosadašnjim postignućima.

-Posebno mi je drago da i Vlada Republike Hrvatske sudjeluje u vašim uspjesima, svojim angažmanom, prije svega političkom voljom da ravnomjerno razvijamo sve hrvatske krajeve, da ovaj trenutak četvrtog desetljeća hrvatske slobode i demokracije, s riješenim svim ključnim nacionalnim pitanjima, iskoristimo svi zajedno na najbolji mogući način koji će povećati životni standard naših sugrađana i pridonijeti realizaciji brojnih strateških projekata – naglasio je Plenković.

Posebno je spomenuo ulaganja u danas otvoreni Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, koji je nazvao jedinstvenim centrom u sustavu hrvatskog zdravstva.

-Taj projekt je, po meni, simboličan i amblematičan za našu suradnju u zadnjih nekoliko godina jer smo uvijek tražili rješenja koja će ići u prilog prioritetima Varaždinske županije. Drago mi je i što smo u proteklih nekoliko godina zajedno ulagali u infrastrukturu, ne samo u zdravstvo, već i u obrazovanje. Varaždin je sveučilišni grad, dio Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište Sjever, privlačan za mlade, nove generacije, grad kulture i baštine, ali i grad poduzetništva, kao i cijela županija, gdje je razvijeno malo i srednje poduzetništvo, gdje su prisutna velika i značajna ulaganja i domaćih i stranih kompanija s izrazito rastućom prisutnošću stranih radnika – kazao je premijer dodavši da je Hrvatska u vremenu velikog zamaha, velikog investicijskog, infrastrukturnog ciklusa ulaganja, kakvog dugo nije bilo i to diljem cijele zemlje.

-Ovdje su brojni drugi župani, znaju što se događa na njihovim područjima, s obzirom na intenzitet naše suradnje, jako dobro znaju što se zbiva diljem Hrvatske. Upravo je ta posebna kvaliteta naše suradnje proteklih sedam godina sa županijama, s gradovima i općinama dala jednu novu dimenziju višerazinskom upravljanju Hrvatskom. To činimo svjesni da gradovi, općine i županije imaju značajnu ulogu u regionalnom ustroju Hrvatske i poruke s naših prvih susreta iz 2016. godine su s razine župana bile izuzetno korisne i dobro prihvaćene. Tada je Predrag Štromar bio župan, danas Anđelko Stričak kao župan ima 80 posto više prihoda u županiji. To je skoro duplo i takva je situacija diljem Hrvatske i to omogućuje županijama da budu istinski važan i nezaboravan akter razvoja – rekao je Plenković.

-Hvala svima tko omogućuje da bolje i učinkovitije realizirate projekte kojima smo diljem Hrvatske ostvarili velike rezultate i velika postignuća. Ne samo da smo iznašli rješenja za velike krize, van našega utjecaja, jer nismo imali utjecaja na COVID 19, niti na Rusku agresiju na Ukrajinu, ali smo se morali nositi s posljedicama tih kriza i kada danas gledam moram reći da smo sačuvali socijalnu koheziju u Hrvatskoj, jer u Hrvatskoj nije bilo padova i opuštanja, nije dovedena u pitanje egzistencija hrvatskih obitelji – istaknuo je predsjednik Vlade.

Između ostalog, kazao je i da je strateški cilj Hrvatske ulazak u OECD – Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj.

-Mi smo u taj proces krenuli prije par godina i bili smo outsider, bili smo šesti. Ispred nas su bili Bugari i Rumunji, Brazil, Argentina, Peru. Sjećam se tih razgovora sa glavnim tajnikom tada OECD-a i imao sam dojam da neće biti lako. Danas kada razgovaram sa njegovim nasljednikom, od njega direktno čujem da je Hrvatska iz pozicije outsidera došla u poziciju front runnera a to znači da smo najbliži članstvu u OECD – istaknuo je premijer Plenković.

Osim njega, na svečanoj su sjednici bili i ministri: Gordan Grlić Radman i Vili Beroš, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici te brojni drugi uzvanici i gosti.

Priznanja i nagrade

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu nagrada ovogodišnjim laureatima i najboljem učeniku.

Županijska skupština je odlučila da ove godine nagradu za životno djelo dobije primarijus Ranko Stare, Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu Atletski klub Sloboda, Dražen Filipović i DVD Novi Marof, Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju maestro Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i Prva gimnazija Varaždin.

Nagradu će dobio i najbolji učenik, odnosno učenik generacije, a to je ove godine Emanuel Tukač.

Dodijeljeno je i šest nagrada župana, a dobili su ih Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice KUD-ova Varaždinske županije, Tomo Rešetar, predsjednik Udruga privatnih šumovlasnika Kesten, zatim fotograf Domagoj Sever, OPG Pocedulić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Ivica Kolarić i Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-a.

Uime nagrađenih okupljenima se obratio primarijus Ranko Stare.

-Za mene osobno, ovo priznanje je od neprocjenjive važnosti, jer mi je ovo prva nagrada koju dobivam u Varaždinu. Do sada su sve dolazile izvana, od Zagreba do Europe, ali ovo je prva varaždinska i jako mi je drago da je netko prepoznao tih 45 godina mog rada u Općoj bolnici Varaždin. Jer, ipak, dobiti nagradu doma, od svojih ljudi, među svojim ljudima je nešto najljepše – rekao je Stare.

Dodao je da ovo priznanje nije priznanje samo njemu, već i cijeloj bolnici i svim djelatnicima istaknuvši da su svi nagrađeni dali i daju najbolje od sebe.

Do kraja tjedna još nekoliko zanimljivih događanja

Proslava Dana Varaždinske županije nastavlja se u petak svetom misom zahvalnicom koju će od 9 sati u varaždinskoj katedrali služiti mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko križevački biskup, a za 11 sati najavljeno je otvorenje izložbe „Volim svoju županiju“ u Atriju Županijske palače. Izložbu će otvoriti predsjednik izvršnog odbora HZŽ Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, a na njoj će biti izložene najbolje 23 fotografije iz svih županija.

U subotu nas očekuje prezentacija OPG-ova, lovačkog saveza i Sportsko-ribolovnog saveza Varaždinske županije na prostoru ispred Županijske palače s početkom u 9 sati, gdje će svoje proizvode izložiti više od 15 OPG-ova. Organizirat će se i prigodne degustacije i prodaje te kuhanje gulaša i fiša.

U 10 će sati u Ivancu početi Susreti braniteljskih udruga u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice Varaždinske županije.

Posljednjeg dana, u nedjelju 10. rujna, od 19 će se sati na Arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama održati koncert „ Gianfranco i prijatelji“.

a.kučić/sjever.hr
07.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.