Now Reading:
U Šenkovcu i Čakovcu obilježena 457. obljetnica Sigetske bitke
Full Article 2 minutes read

U Šenkovcu i Čakovcu obilježena 457. obljetnica Sigetske bitke

Prigodnom svečanošću u Šenkovcu je i ove godine dostojno obilježena 457. obljetnica Sigetske bitke, povijesnog događaja u kojem je centralno mjesto imao ban Nikola Šubić Zrinski koji spada u ključne ličnosti turbulentne srednjovjekovne povijesti.

Počast povijesnom velikanu odana je i kod njemu posvećenog spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a središnja svečanost tradicionalno se odvijala kod mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se na ovome mjestu prisjećaju povijesti koja je egzaktna i koja se ne može mijenjati. 

Uvijek trebamo govoriti koliko je taj dio povijesti istražen ili neistražen, no mi je moramo baštiniti i prenositi na buduće naraštaje, jer mi smo nasljednici te povijesti,– rekao je župan te dodao kako je Sigetska bitka bio događaj koji je ne samo Međimurje, nego Hrvatsku, Mađarsku i Austriju spasio od prodora Osmanlija.

Sigetska bitka je važna za cijelu europsku povijest i treba biti u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, a mi u Međimurju smo jedini pravi zaštitnici lika i dijela Zrinskih i Frankopana – kazao je Posavec.

Svečanost, koju su vrhunskim izvedbama uveličale članice ansambla „Pučpuljike“ završena je paljenjem svijeća kod spomenika banu Nikoli IV. Zrinskom na Trgu sv. Jelene te misom u Župnoj crkvi.

Događanju je prisustvovala i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Međudržavno obilježavanje 457. obljetnice Sigetske održat će se u 10. rujna u Sigetu.

sjever.hr 07.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.