Now Reading:
Lepoglava će uskoro opet postati hrvatski, europski, ali i svjetski centar čipkarstva: Najavljen 27. Međunarodni festival čipke, zemlja partner Slovenija
Full Article 5 minutes read

Lepoglava će uskoro opet postati hrvatski, europski, ali i svjetski centar čipkarstva: Najavljen 27. Međunarodni festival čipke, zemlja partner Slovenija

Kao i svake godine u rujnu, Lepoglava će uskoro na tri dana postati europsko, pa i svjetsko središte čipkarstva, mjesto na kojem će se okupiti čipkarski centri iz Hrvatske i drugih dijelova Europe.

Naime, od 15. do 17. rujna održavati 27. Međunarodni festival čipke koji ima posebno značenje u promociji lepoglavske čipke, a sudionici pokazuju svoje čipkarsko umijeće kroz različite radionice, prezentacije, stručne skupove te kulturna događanja.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić je u srijedu, na predstavljanju ovogodišnjeg izdanja Festivala naglasio da je činjenica da će se u gradu na tri dana okupiti toliko čipkarica, glazbenika, ali i posjetitelja veliki izazov, obveza, ali i zadovoljstvo.

-Grad Lepoglava je na UNESCO-voj listi nematerijalne, kulturne, svjetske baštine čovječanstva. To je ono čemu još posebno zahvaljujem čipkaricama koje su to nasljeđe, rukotvorstvo, čipkarstvo ostavile nama. To je naša sadašnjost. Želimo u tom dijelu da Gradu Lepoglavi to bude naša budućnost. Tako smo i uvijek predstavljali naš grad – kao grad čipke i čipkarstva. A na to se veže i da je Lepoglava kolijevka umjetnosti, obrazovanja i vjere temeljem naše veoma bogate povijesti – rekao je Škvarić.

Najavio je kako će biti predstavljene ljepote izrade čipaka iz zemalja EU, i čipkarskih središta iz Hrvatske.

-Ovogodišnji zemlja partner, drugi put zaredom je Slovenija. Posebno bih zahvalio veleposlaniku Slovenije u RH, a vjerujem da će Slovenija ponuditi kvalitetan kulturni program. Želimo predstaviti tu vrednotu koju čipka ima – dodao je.

Škvarić je istaknuo da su uputili smo poziv svim prijateljima, prije svega pobratimljenim gradovima, općinama i udrugama.

-To je Ormož s kojima radimo projekt “Europa za građane” za koji smo također dobili europski projekt zahvaljujući toj kulturi, baštini i čipkarstvu. Na nama je da to prepoznamo, da to dobro organiziramo. Ovaj festival može obećati da će sva naša i vaša čula biti zadovoljena. Imat ćemo što lijepoga za vidjeti, što se tiče prekrasnih čipaka iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Vjerujem da će svi oni koji dođu u Lepoglavu dobiti veliko životno iskustvo, radost, veselje, a to je ono što nama u ovom trenutku treba – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak istaknula je kako će se na Festivalu predstaviti devet zemalja, a po prvi put dolazi Crna Gora.
Najavila je kako će se prezentacija izrade čipke, za razliku od prijašnjih godina, moći vidjeti u subotu i nedjelju u vremenu od 13 do 15 sati.

-Program Festivala počinje u petak kada ćemo tijekom dana imati predavanja, modnu reviju i radionice u sklopu Dana europske baštine. U petak imamo i izložbu filatelije, a u večernjim satima već tradicionalno je svečano otvorenje Festivala uz vatromet. Kroz praćenje filatelije kroz sve naše festivale, pridružile su nam se škole i dječji vrtići koji će napraviti plakate, odnosno djeca će napraviti crteže na koji način oni vide Lepoglavsku čipku ili na koji način vide markice. Sve smo to lijepo spojili i povodom toga izdali i jednu dopisnicu na kojoj je Lepoglavska čipka i koju će nam obojati djeca iz škole i taj dan ćemo je moći i poslati putem pošte – rekla je Dubovečak.

Otvorenje Festivala bit će u večernjim satima kod restorana Ivančica, nakon čega će uslijediti razgledavanje izložbi u samostanu.

Subota je tradicionalno rezervirana za zemlju partnera.

-Bit će tu predstavljanje enogastronomije, pa ćemo probati jela i vina iz Hrvatske, lepoglavskog kraja, ali i iz Slovenije, konkretno iz Ormoža. U popodnevnim satima imat ćemo nastupe KUD-ova i limenih glazbi iz Ormoža i Kamnika koji prvi put dolaze u posjet, a navečer će se upriličiti Koncert flauta u crkvi te za završetak, koncert Zorana Predina – najavila je Dubovečak.

U nedjelju, posljednjeg dana Festivala čipke sve izložbe bit će otvorene do 17 sati, nakon toga na terasi restorana Ivančica kuhat će se Gradonačelnikov gulaš, a poslijepodne će se održati tradicionalni godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava.

Karmen Šoštarič, predsjednica Udruge Ekomuzej Lepoglava najavila je novitet ovogodišnjeg Festivala.

-Našu tradicionalnu čipku, koja je vrhunske kvalitete i izgleda, ove godine ćemo prikazati na drugačiji način. Prvi put ćemo koristiti povećala i s obzirom da se radi o jakoj tankoj niti, moći će se povećati i tako ljudi mogu vidjeti koje su to sve tehnike unutra, koje golim okom ne možete vidjeti. Bit će također i svjetlosna instalacija, s nitima konca, a autor te izložbe je Andrija Večenaj, koji je naš vanjski suradnik ove godine – rekla je Šoštarić.

Lepoglava će tako još jednom postati mjesto na kojem se čipka pojavljuje u virtualnim oblicima, tradicionalnim formama i različitim suvremenim umjetničkim instalacijama.

a.kučić/sjever.hr
06.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.