Now Reading:
Želite početi iznajmljivati smještaj turistima? Evo koliko iznosi porez na iznajmljivanje u vašoj sredini
Full Article 2 minutes read

Želite početi iznajmljivati smještaj turistima? Evo koliko iznosi porez na iznajmljivanje u vašoj sredini

Prema posljednjim podacima o dolascima turista na kontinentalni dio Hrvatske, tri sjeverne županije – Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska, bilježe porast noćenja i dolazaka turista.

Sukladno tome, posljednjih godina raste i broj privatnih iznajmljivača smještaja, kao i sam interes potencijalnih privatnih iznajmljivača. Stoga smo istražili kakvo je stanje sa paušalnim porezom na iznajmljivanje, kojega iznajmljivači po zakonu moraju plaćati jedinicama lokalne samouprave na čijem području se nalaze njihovi smještaja.

Paušalni porez ne može iznositi manje od 19,91 eura (150 kuna) ni više od 199,08 eura (1500 kn), i plaća se tromješečno, a prema podacima porezne uprave, najveći mogući iznos uveli su samo Dubrovnik i Split, i to za smještaje u samome centru grada odnosno gradskoj jezgri.

Prema podacima Porezne uprave za 2023. godinu, paušalni porez na iznajmljivanje po krevetu u većini lokalnih samouprava na kontinentu je onaj najniži propisani, odnosno 19,91 eura.

Što se tiče Varaždinske županije, paušalni porez na iznajmljivanje u svim jedinicama lokalne samouprave iznosi 19,91 eura, osim u Varaždinu i Ludbregu, gdje on iznosi 26,54 eura.

Slična je situacija i u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje veći porez od 19,91 eura ima jedino Općina Gornja Stubica i to samo za naselje Gornja Stubica gdje on iznosi 27,87 eura, dok je u ostalim naseljima 19,91 eura.

Što se pak tiče Međimurske županije, gradovi Čakovec i Mursko Središće imaju propisani porez od 39,82 eura. Za naselja u Općini Sveti Martin na Muri propisani je porez od 26,54 eura, izuzev naselja Toplice Sveti Martin gdje on iznosi 39,82 eura.

foto – arhiva

n.p.bajz/sjever.hr

05.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.