Now Reading:
Grad Mursko Središće: Gradonačelnik Srpak na radnom sastanku s Hrvatskim vodama ukazao na probleme i ponudio rješenja za poboljšanje sustava obrane od poplava
Full Article 2 minutes read

Grad Mursko Središće: Gradonačelnik Srpak na radnom sastanku s Hrvatskim vodama ukazao na probleme i ponudio rješenja za poboljšanje sustava obrane od poplava

Direktor Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu Milan Rezo nazočio je radnom sastanku u Gradu Mursko Središće gdje ga je gradonačelnik Grada Dražen Srpak sa suradnicima upoznao s potrebitim radnjama za poboljšanje stanja u sustavu obrane od poplava.

Na početku sastanka gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak najprije je zahvalio Hrvatskim vodama na pomoći od zadnje poplave, nakon čega su zajednički obišli sve ugrožene lokacije.

-Ono što nam svakako treba u budućnosti ili već kod neke sljedeće poplave su crpke velikog kapaciteta s kojima se prepumpava zacijevljeni potok koji prolazi Selskom ulicom ispod tržnice te parkiralištem uz rijeku Muru do svog ušća u rijeku Muru – rekao je gradonačelnik.

Direktor Rezo izvijestio je gradonačelnika da su Hrvatske vode u svoj plan već stavile nabavku takvih crpki, a uz to će gradonačelnik s resornim ministarstvima također na tu temu obaviti razgovor.

Na spoju Matije Gupca i Murske ulice plan je izgraditi nasip uz desnu stranu ceste te da se na sam potok ugrade zapornice. Na taj se način rijeka Mura uopće ne bi mogla vraćati po Gornjem potoku te time poplavljivati Mursku ulicu i odvojak Martinske ulice lijevo od mosta.

Isto tako bi se na toj poziciji trebao sagraditi protupoplavni zidić. Hrvatske vode već su pomogle oko sanacije same šetnice, a daljnje potrebite radnje također će biti sufinancirane iz proračuna Hrvatskih voda.

U naselju Križovec postoji potreba za ugradnjom novih zapornica na rijeci Muri što će Hrvatske vode staviti u svoj plan, a potom i realizirati.

U naselju Peklenica krenuo je projekt izgradnje servisnog puta uz potok Brodec koji će ujedno služiti kao šetnica. Radovi su djelomično odrađeni, a za sam nastavak do rijeke Mure bilo je potrebno ishoditi okolišne dozvole što je Grad Mursko Središće i učinio. Očekuje se da će se u dogledno vrijeme centar Peklenice preko tog novog servisnog puta/šetnice spojiti s Pekleničkim grabama.

Za projekt nastavka šetnice sv. Barbare do Podturna također je ishođena okolišna dozvola te će se i u taj projekt Hrvatske vode uključiti u djelu tog novog servisnog puta/šetnice koji prolazi uz rijeku Muru.

U idućim tjednima stručne službe Grada i Hrvatskih voda ponovo će obići teren kako bi se napravio plan realizacije svega dogovorenog.

sjever.hr
05.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.