Now Reading:
U Varaždinskoj županiji počinje nastava za više od 19 tisuća učenika – župan Stričak pozdravio „novopečene” srednjoškolce Elektrostrojarske škole
Full Article 4 minutes read

U Varaždinskoj županiji počinje nastava za više od 19 tisuća učenika – župan Stričak pozdravio „novopečene” srednjoškolce Elektrostrojarske škole

Počela je nova školska godina, novo životno razdoblje za brojne učenike koji će po prvi put sjesti u školske klupe. U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu pozdravio ih je župan Anđelko Stričak, naglasivši da je ta škola jedna od najboljih, ne samo na području Varaždinske županije, nego i u Republici Hrvatskoj.

-Danas se u Varaždinskoj županiji u školske klupe vraća se 19.072 učenica i učenika, od toga u osnovne škole 12.385, a u srednje škole 6.687. U prvi razred ukupno kreće 1406 učenika, odnosno 34 manje nego prošle godine i to 1009 u škole kojima je osnivač Varaždinska županija i 397 u školama na području grada Varaždina. Najviše je prvašića u Osnovnim školama Ivanec i Kamenica – rekao je Stričak.

U prve razrede srednjih škola upisano je 1820 učenika, četiri više nego lani i to 1741 u školama kojima je osnivač Županija, 79 učenika u ostalim srednjim školama i 11 posto iz drugih županija.

Župan je podsjetio da Županija čini sve kako bi uvjete u obrazovanju podigla na što višu razinu te osigurala svima sjajne uvjete.

-Produženi boravak organiziran je u 22 osnovne škole za 1044 djece, osigurano je 126 pomoćnika u nastavi za 128 učenika u osnovnim i srednjim školama, a eksperimentalni program cjelodnevne nastave provodit će se u četiri škole s područja županije: u osnovnim školama Novi Marof, Bisag, Svibovec i Martijanec – rekao je Stričak.

Varaždinska županija nastavlja sa sufinanciranjem troškova prijevoza učenika srednjih škola, stipendiranjem učenika i studenata i to 65 eura učenik / 130 eura student mjesečno, nagrađivanjem učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima, a tu je i prehrana učenika, za što je izdvojeno 5.900.000,00 eura. Svakako treba naglasiti i 14 centara izvrsnosti i pet strukovnih centara izvrsnosti.

-Tu su i ulaganja u infrastruktura. Pred otvaranjem je Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija – Medicinska škola, vrijednosti 13.270.253,90 eura, u tijeku su radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka, sjedišta Regionalnog centra i Arboretuma Opeka, vrijednosti 9.096.324,50 eura, a ukupna ulaganja u infrastrukturu u osnovnim i srednjim školama iznose 1.645.000,00 eura – rekao je župan Stričak.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, bivši učenik Elektrostrojarske škole, posebno je pozdravio učenike koji dolaze iz drugih županija.

-Elektrostrojarska škola svoju je prvu generaciju upisala točno prije 65 godina, a ja sam bio tehničar za računalstvo i tada nas je bilo 15, a vas je ove godine 40. Nakon što ćete završiti ovu školu, svi koji će htjeti nastaviti školovanje, sigurno će to uspješno moći obaviti, a oni koji će se odlučiti za tržište rada, moći će naći posao – poručio im je Huđek.

Učenicima koji su prvi put sjeli u školske klupe popularnog MEC-a dobrodošlicu je poželio i ravnatelj Igor Kos, uz želju da u cijeloj školskoj godini budu veseli i nasmijani, kao prvog dana nastave.

-Uime svih zaposlenika i djelatnika Elektrostrojarske škole, želim vam da ovdje ostvarite sve ono što ste si sami zacrtali, sve rezultate i uspjehe, a mi ćemo vam u tome pomoći, imat ćete našu maksimalnu podršku. Elektrostrojarska škola sljedeće tri, četiri godine bit će mjesto vašeg života, ne samo učenja, skupljanja ocjena – ovdje ćete se veseliti, možda se i zaljubiti, naći nove prijatelje. Ovo je škola koja s veseljem i dobrodošlicom očekuje svoje učenike, a na vama je da ove uvjete koje imamo maksimalno iskoristite – poručio im je ravnatelj Kos.

a.kučić/sjever.hr
04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.