Now Reading:
U Međimurju su spremni za novu školsku godinu – Župan Posavec: Obrazovanje i uvjeti u obrazovnim ustanovama u samom su nam vrhu liste prioriteta
Full Article 5 minutes read

U Međimurju su spremni za novu školsku godinu – Župan Posavec: Obrazovanje i uvjeti u obrazovnim ustanovama u samom su nam vrhu liste prioriteta

Važan temelj za daljnji razvoj Međimurske županije je ulaganje u obrazovanje, stoga Županija svake godine izdvaja znatna sredstva za kapitalne projekte te za investicijsko održavanje škola. Ove su godine također realizirane velike investicije zahvaljujući kojima će nastavni proces u novoj školskoj godini biti podignut na još višu razinu.

Tijekom ljetnih praznika završene su adaptacije u školama u Gornjem Mihaljevcu, Zasadbregu, Goričanu, Macincu, Gornjem Kraljevcu, Murskom Središću, Sivici te u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, a do kraja ove godine dovršit će se rekonstrukcija i opremanje kuhinje OŠ Vinka Žganca u Vratišincu te obnoviti fasada u Područnoj školi u Gardinovcu. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala 415.879 eura za osnovne te 202.589 eura za srednje škole.

-U punom zamahu je novi ciklus energetske obnove škola kojima je osnivač Međimurska županija. Radovi podrazumijevaju uvođenje sustava obnovljivih izvora energije u Osnovnoj školi Štrigova te područnim školskim odjelima u Prekopi, Peklenici i Zebancu. U svakoj od navedenih školskih zgrada postavit će se fotonaponska elektrana i dizalica topline – objašnjava župan Matija Posavec.

Završetak radova očekuje se do kraja studenog 2023. godine, a ukupni troškovi se procjenjuju na 540.089,28 eura. Predviđeni iznos sufinanciranja iz Fonda za zaštitu okoliša Europske unije je 199.676,15 eura, dok će ostatak financirati Međimurska županija.

Paralelno, do kraja godine rekonstruirat će se kuhinje i ostali prostori u još nekoliko škola, a nakon što su obnovljene i sportske dvorane, u pripremi su projekti za izgradnje novih školskih sportskih dvorana diljem Međimurja .

-Smanjili smo cijenu korištenja dvorana i dijelom oslobodili korisnike tih dvorana plaćanja, upravo sa željom da ih što više i građana, ali i samih učenika koristi. Ta je odluka naišla na pozitivne reakcije. Naravno, ako je dvorana već izgrađena, ona mora biti maksimalno korištena, budući se ona grije i ima svog domara te nema razloga da ona bude prazna – pojasnio je župan Posavec dodavši kako Županija ima namjeru na natječaj prijaviti izgradnju još pet sportskih dvorana i to u Svetom Martinu na Muri, Vratišincu, Gornjem Mihaljevcu i Pribislavcu, a do proljeća iduće godine u planu je završetak dvorane u Svetoj Mariji.

Besplatan prijevoz, udžbenici, pomoćnici u nastavi…

I u školskoj godini koja je pred vratima, Međimurska županija, uz niz drugih oblika podrške, osigurava besplatan prijevoz učenicima, besplatne udžbenike, pomoćnike u nastavi, te financijsku pomoć srednjoškolcima i studentima, a sustav osnažuje i novim obrazovnim modelima.

Svi učenici imat će besplatan prijevoz autobusom ili vlakom, osigurani su i pomoćnici u nastavi za djecu s razvojnim poteškoćama, a srednjoškolci će dobiti 50 eura pomoći za nabavku radnih materijala.

-Za 117 učenika s razvojnim poteškoćama osigurali smo 107 pomoćnika kako bismo djeci omogućili ravnopravno praćenje nastave i svladavanje gradiva, a sve to prate i velika, kontinuirana ulaganja u objekte naših obrazovnih ustanova. Neće izostati ni stipendije za djecu hrvatskih branitelja, niti za učenike u obrtničkim zvanjima, za što raste interes – rekao je župan Posavec, dodavši i novost: u 15 škola uvodi se program građanskog odgoja kojim će se, u prvoj fazi, obuhvatiti 400-tinjak učenika od 5. do 8. razreda.
Međimurska županija osigurala je tiskanje dvaju priručnika za predmet Građanski odgoj te besplatnu edukaciju za nastavnike i nastavnice, kao doprinos ovom važnom obrazovnom iskoraku.

Cjelodnevna nastava provodit će se eksperimentalno samo u jednoj školi u Međimurju – u Osnovnoj školi Podturen – a produženi boravak imat će djeca od 1. do 4. razreda u 11 osnovnih škola.

Pripreme za jednosmjensku nastavu u svim školama

U tijeku je prijava 15-ak međimurskih škola u Nacionalni plan oporavka i otpornosti kako bi se potrebnim građevinskim zahvatima u dogledno vrijeme sve međimurske škole pripremile za jednosmjensku nastavu. Prijavljena je i dogradnja ili gradnja sportskih dvorana, a gradit će se i nova škola u Nedelišću za što su upravo dovršeni idejni projekti.

I energetska obnova škola se nastavlja te je Međimurska županija prijavila šest svojih škola i to OŠ Strahoninec, Sveta Marija, PŠ Dunjovec, PŠ Železna Gora, PŠ Donji Vidovec te Gospodarsku školu Čakovec kao i sportsku dvoranu u Prelogu.

Županija je pripremila projektnu dokumentaciju za 13 osnovnih škola te zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja prethodnu suglasnost na idejne projekte – OŠ Domašinec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Prelog, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ T. Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Selnica, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, OŠ P. Zrinski Šenkovec, PŠ Zasadbreg, OŠ Nedelišće, PŠ Dunjkovec, koji prethode dogradnji škola.

Više učenika nego lani

Ovom nizu dobrih vijesti važno je dodati i da 4. rujna u školske klupe u Međimurju sjeda veći broj učenika nego lani: osnovaca će biti 9.430, nešto više nego prošle godine, a među njima 1.203 prvašića. U srednju školu u rujnu polazi 3.791 učenik, a prošle školske godine srednjoškolaca je bilo 3.707.

–Međimurska županija kontinuirano provodi ulaganja u obrazovanje u svjetlu činjenice da su obrazovanje i uvjeti u obrazovnim ustanovama u samom vrhu liste prioriteta osnivača.. Učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješnu školsku godinu, a mi ćemo nastaviti raditi na stvaranju najboljih mogućih uvjeta u obrazovnim ustanovama – poručio je župan Posavec.

a.kučić/sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
03.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.