Now Reading:
Na svetoj misi u Ludbregu deseci tisuća vjernika, biskup Petanjek poslao snažne poruke svima, pa i svećenicima i redovnicima
Full Article 5 minutes read

Na svetoj misi u Ludbregu deseci tisuća vjernika, biskup Petanjek poslao snažne poruke svima, pa i svećenicima i redovnicima

Na najveći dan u gradu, na Svetu nedjelju, u Ludbregu su se okupili deseci tisuća vjernika iz cijele Hrvatske, a Svetu misu kojom završava tradicionalna manifestacija Dani Svete nedjelje u Ludbregu predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjek.

Biskup je istaknuo da se uvijek sve može zloupotrijebiti, pa čak i ono što nama osobno Gospodin učini kao osobiti dar milosti, možemo okrenuti sebi na propast.

-Nije mali broj onih koji su zbog svoga razvratnog načina života dotaknuli dno dna, a onda ih je Božja milost pohodila i tako snažno prožela da su se obratili i promijenili svoj život, ali ostatak svog života provedu u nekom takozvanom svjedočenju, idu od jednog mjesta do drugoga, od jedne crkve do druge, od jedne do druge zajednice i hvale se svojim grijesima jer su shvatili da se danas sve može unovčiti i od svega se može dobro živjeti, čak i od grijeha. Postoje samo dva pitanja: jesu li se stvarno obratili i hoće li im njihovo obraćenje biti na spasenje ili na propast – istaknuo je mons. Petanjek.

Naglasio je da je euharistija gozba ljubavi, pobjeda života nad smrću i nad grijehom te da stoga mora biti lijepa, svečana, raspjevana, dotjerana, ali da ne smijemo zaboraviti da je euharistija i žrtva.

-Nama je lijepo zato što je jedan za nas na križu visio. I ta ljepota i to spasenje koje nam je darovano njega je koštalo života. Nikad nisam imao ovakvu masu svijeta, ja sam na otocima, pa ste čuli i za ono famozno Zrče. Ja kažem – Crkva nije Zrče, nije disco, nije zabavište. U crkvu se ne ide da se uživa, u crkvu se ide da se nauči živjeti, da se nauči svoj križ života nositi. Euharistija je žrtva i ta žrtva je ostavila tragove na tijelu Isusa Krista i kao uskrsnuli on zauvijek nosi ožiljke razapinjanja – kazao je biskup.

Onima koji se žele udati ili oženiti te onima koji žele izabrati svećenički i redovnički život, poručio je neka se ne žene i ne udaju, neka ne idu u svećeništvo i redovništvo, ako nisu spremni biti razapeti.

-Nema te ljubavi koja ne krvari, nema te ljubavi koja ne razapinje, nema te ljubavi koja ne ostavlja ožiljke. Samo razapeta ljubav je prava ljubav, samo tamo gdje si spreman umrijeti da drugi živi, tu će biti dobro i njemu i tebi. Bez toga nemojte kretati ni u što. Bit će manje rastava braka, bit će boljih i svetijih svećenika, redovnika i redovnica. Idite, kopajte, radite nešto, kajte se za svoje grijehe, ali nemojte ulaziti u nešto gdje ćete biti sablazan svijetu. Ako niste spremni trpjeti, ako niste spremni svoj križ, a to je svoj život uzeti, onda trebate još puno razmišljati – rekao je biskup Petanjek.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora, okupljenima se kratko obratio potpredsjednik Sabora Željko Rainer.

-Želim da u dubokoj i iskrenoj vjeri, da u zajedništvu imamo snage za prevladavanje svih izazova i objektivnih teškoća s kojima se suočavamo, naših strahova i razlika. Čuvao nas sve dragi Bog i čuvao nam jedinu i vječnu Hrvatsku – rekao je Reiner.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, varaždinski župan Anđelko Stričak podsjetio je da je Ludbreg najposjećenije hodočasničko mjesto na sjeveru Hrvatske.
-Početkom rujna odnosno prvu nedjelju u rujnu održava se sveta misa, a ujedno je to povod i da se održi niz gospodarskih i kulturnih manifestacija. To je trenutak kada se posvećujemo svojim bližnjima i dušama – rekao je Stričak.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da je za Ludbreg ovo itekako važan dan.

-Ne samo zbog Svete nedjelje, tog duhovnog dijela, nego i zbog gospodarskog dijela i velikog broja posjeta i nadamo se da će se ova tradicija nastaviti. Ovo je specifičan događaj, hodočašće, koncipiran kao jednodnevni dolazak. Ono što je nama interesantno je vrijednost ludbreškog prošteništa, odnosno najveća dragocjenost koja se čuva, a to je krv Isusa Krista, koja je potvrđena papinim dokumentom da je doista autentična i koja se čuva ovdje u Ludbregu. Nama je cilj da u suradnji s našom biskupijom i župom razvijemo oblik cjelogodišnjeg hodočasničkog turizma. Na tome radimo i mnogi su dosad prepoznali Ludbreg kao hodočasničko odredište – izjavio je Bilić.

Uz tisuće vjernika, na svetoj su nedjeljnoj misi bili i europarlamentarka Sunčana Glavak, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zastupnice Andreja Marić i Karolina Vidović Krišto, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te načelnici Verica Vitković, Branimir Nađ, Darko Marković i Željko Posavec. Uz njih, u Ludbregu su bili i članovi Županijske skupštine Varaždinske županije s područja Grada Ludbrega i članovi Gradskoga vijeća.

a.kučić/sjever.hr
03.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.