Now Reading:
Počinje rekonstrukcija opasne dionice ceste u Zagorju; Načelnik Šplajt: Ova cesta jedna je od glavnih poveznica između Kumrovca i Zagorskih sela
Full Article 4 minutes read

Počinje rekonstrukcija opasne dionice ceste u Zagorju; Načelnik Šplajt: Ova cesta jedna je od glavnih poveznica između Kumrovca i Zagorskih sela

Tko čeka, dočeka, naglasio je u petak krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u Kumrovcu, na svečanosti potpisivanja Ugovora o izvođenju radova izvanrednog održavanja državne ceste DC229, dionica Zagorska Sela-DC205 Granični prijelaz Razvor.

Kako je naglašeno, riječ je o dionici ceste koja je u iznimno lošem stanju i na čiju se rekonstrukciju čekalo godinama, a zahvaljujući ugovoru koji su potpisali predstavnici Hrvatskih cesta kao investitora i izvođača radova tvrtke Colas Hrvatska, radovi će uskoro krenuti.

-Kaže se „strpljen – spašen” i „tko čeka, taj dočeka”: tako smo i mi dočekali ovu investiciju i zahvaljujem Hrvatskim cestama. Dugo smo čekali ovu drugu dionicu jer dionica od graničnog prijelaza Macelj pa do Zagorskih Sela, prva faza, bila je završena još krajem 2015. godine. Od onda smo apelirali da se krene u rekonstrukciju druge dionice jer cesta je stvarno opasna. Zagorska Sela nemaju školu, nego svaki dan djecu vozimo u osnovnu školu u Kumrovec i naravno da je uvijek izazovno kod takve vrste prometa – naglasio je Kolar.

Dodao je da prometnica nije važna samo zbog toga, već i zbog suradnje sa susjednom Slovenijom.

-Početrtek ima odličnu suradnju s Općinom Zagorska Sela i tu pokušavamo spajati gospodarstvo, radi se na Sutlanskom jezeru da ga stavimo u turističku funkciju i naravno da to nije moguće, ako nemate kvalitetnu prometnicu. Dodamo li tome i da je pruga van funkcije, to znači prometnu izoliranost, stoga je ovo velika i važna investicija, ne samo za ove dvije općine, nego za cijelu našu županiju. Riječ je o 3,2 milijuna eura s PDV-om, što je značajan novac, ali na javnoj nabavi je izabran jedan od najboljih izvođača radova koje imamo i ne sumnjam da će se pridržavati roka te da će radovi biti izuzetno kvalitetno napravljeni – zaključio je župan Kolar.

Član Uprave HC-a Alen Laverić kazao je da je rok izvođenja 10 mjeseci.

-Bio sam tu prije godinu i nešto dana kada smo razgovarali o toj cesti da uđe u plan nabave Hrvatskih cesta, međutim, zašto smo čekali tako dugo? Dogodilo se jedno klizište na toj dionici koje je uvjetovalo promjenu dokumentacije i povećanje samih troškova izrade te ceste – rekao je Leverić.

Dodao je da je svima u Hrvatskim cestama najvažnija sigurnost svih sudionika u prometu.

-U ovom djelu, kada smo prošli cestu prije godinu i pol dana, vidi se da je sigurnost problematična. S ovim radovima koji će se izvesti, sanacijom tog klizišta, siguran sam da ćemo to svesti na potrebitu razinu sigurnosti za sve one koji tu prolaze – rekao je Leverić te naglasio kako je u zadnjih sedam godina na području Krapinsko-zagorske županije uloženo blizu 90 milijuna eura te da su brojne investicije planirane za ovu i godine koje dolaze.

Potpisivanju ugovora nazočio je i načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt koji je naglasio da se na rekonstrukciju ove dionice ceste čekalo više od šest godina.

-Načelnica Zagorskih Sela i ja već jako dugo lobiramo za to, a mislim da su i prijašnji načelnici radili na tome da ta opasna dionica bude u rekonstrukciji. Bitno nam je da to krene čim prije jer je ta dionica od četiri kilometra u jako lošem stanju, a jedna je od glavnih poveznica između Zagorskih Sela i Kumrovca, ali i Krapinsko-zagorske županije i cijele Lijepe naše, pa i susjedne Slovenije – kazao je Šplajt.

Istaknuo je da su takvi projekti itekako dobrodošli za razvoj ovoga kraja i kulturni turizam podsjetivši da Kumrovec godišnje posjeti stotinu tisuća ljudi, što nije zanemariva brojka, dok je u Zagorskim Selima posebna atrakcija dvorac Miljana.

a.kučić/sjever.hr
01.09.2023.

*Na temelju članka 18. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prenošenje ovog teksta mora sadržavati naziv nakladnika elektroničke publikacije te ime i prezime novinara koji je potpisan kao autor teksta.

Svako nepridržavanje te nedozvoljeno odnosno prenošenje autorskih tekstova suprotno odredbama članka 18. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima biti će podložno tužbi prema članku 296. istog Zakona.

Input your search keywords and press Enter.