Now Reading:
Mještani najavili prosvjed pred kućom Roma, skupili i 11 tisuća eura kako bi otkupili kuću
Full Article 5 minutes read

Mještani najavili prosvjed pred kućom Roma, skupili i 11 tisuća eura kako bi otkupili kuću

Stanovnici podravske općine Hlebine na sve načine pokušavaju spriječiti da se u njihovo mjesto doseli romska obitelj Oršoš. Deveteročlana obitelj našla je svoj novi dom u Hlebinama nakon što se iselila iz susjedne općine Novigrad Podravski, piše Indeks.hr.

Općina Novigrad Podravski htjela je kupiti imanje na kojem je romska obitelj živjela izvan Novigrada Podravskog jer na toj i susjednim parcelama žele pokrenuti gospodarsku djelatnost. Romi su zamjensku kuću pronašli u susjednim Hlebinama i platili je 11 tisuća eura. 

No ubrzo je krenula pobuna stanovnika Hlebina koji žele istjerati romsku obitelj. U tome imaju i podršku HDZ-ove načelnice. 

“Zaprijetili su da će kupiti gorivo i zapaliti nas skupa s kućom” 

U Hlebinama su pak stanovnici na zub uzeli baš obitelj Oršoš, iako tamo žive i druge romske obitelji. Lokalci kažu da su Oršoši problematični, piše Index.hr.

Načelnik druge općine u kojoj je obitelj do sada živjela kaže da su priče neutemeljene i da se radi o obitelji s kojom u Novigradu Podravskom nisu imali nikakvih problema. 

Zbog svega što se događa, obitelj je u strahu. Spremni su odustati od Hlebina, ali ne znaju gdje bi otišli. 

-Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena – kazao je Stjepan Oršoš. 

Proširio se glas da je obitelj problematična, a Stjepanov stariji sin iskreno priznaje da je u prošlosti imao problema sa zakonom. 

-U prošlosti sam imao i krađe i tučnjave i svakakvih problema. Onda su neki Romi navodno njima to prenijeli da sam ja problematičan. A kao prvo, nas načelnica, ni mene ni moju obitelj, nije upoznala. Nije nas ni vidjela ni čula, već su počeli suditi, takve sramote i pisati o nama i po internetu i po novinama – govori Ljiljan Oršoš. 

Mještani skupili 11 tisuća eura 

Neki su mještani skupili 11 tisuća eura i htjeli su otkupiti kuću od Oršoša kako bi oni otišli. Na sastanku na kojemu se o tome razgovaralo bila je i načelnica. No, u četvrtak nije odgovarala na pozive. 

Kako se nije javljala na telefon, novinarka N1 televizije potražila ju je u zgradi općine. Međutim, nije je bilo ni ondje. Rekli su da je od srijede na bolovanju. Da podsjetimo, u utorak je bio sastanak na kojem se govorilo o obitelji Oršoš, no jedna službenica kazala je da ne zna je li taj sastanak povod njezinu zdravstvenom stanju. 

A u ozbiljnom zdravstvenom stanju je Ranka Oršoš. Kaže kako redovno mora na dijalizu, a u kući nemaju uvjeta za život i dok se ne riješi situacija s kućom, u nju ne žele ni ulagati. 

-Ne možemo obaviti higijenu, a ja moram svaki drugi dan na dijalizu. U srijedu nisam išla na dijalizu zbog toga. Ne možemo si srediti, namjestiti. Po dolje spavamo, k’o životinje i to spavamo u strahu kojih 10-20 minuta, dežuramo cijelu noć, da nam netko ne bi naletio u kuću, da nas ne bi napali – govori Ranka Oršoš. 

Za članove obitelji Oršoš nema mjesta ni u vrtiću ni u školi 

U Općini su im rekli i da nema mjesta za njihovu kćer koja bi trebala u vrtić, a nema mjesta ni za sina koji treba krenuti u šesti razred. Ljiljan kaže kako je svjestan da je u pozadini cijeloga problema to što su Romi. 

-Da sada neki Hrvat tamo ode i to kupi, ne bi bilo nikakvih problema. Ja se dam kladiti u svoj život – ogorčen je Ljiljan Oršoš, koji dodaje da je siguran da bi Hrvat mogao kupiti nekretninu ondje bez obzira na njegovu prošlost. 

Samo rijetki mještani spremni su stali pred kameru

-Kaj se mene tiče, mogu biti, ima ih kaj delaju nereda, a ima ih kaj ne delaju – kazuje jedan mještanin

Na upit ima li među njima onih koji “delaju nereda”, kaže: “Pa, među nama nema.” 

Načelnik Općine Podravski pozvao obitelj da se vrate tamo 

Zabrinut za obitelj Oršoš, načelnik općine u kojoj su živjeli donedavno, pozvao ih je da se opet vrate. Kaže da je problem složen. 

-Moj dojam je da, pogotovo lokalne zajednice, jako malo ili nimalo ne brinu o romskoj populaciji, dapače – ne da su samo glave u pijesku nego nekakva je inicijativa – dobro je da je što manje Roma u zajednici. Jer generalna politika, ona koja ide iz vrha, nije se pobrinula ili nije na adekvatan način to sve skupa posložila – govori SDP-ov načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek. 

Oršoše čeka još jedan nemiran dan jer su seljani iz Hlebina najavili da će u petak prosvjedovati pred njihovom kućom. 

sjever.hr/index.hr
Foto: screnshoot N1 video
01.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.