Now Reading:
U Varaždinu će u školske klupe krenuti 3481 učenik, od toga 401 prvašić
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu će u školske klupe krenuti 3481 učenik, od toga 401 prvašić

U ponedjeljak počinje nova školska godina. U Varaždinu će u školske klupe krenuti ukupno 3481 učenik, što je 46 učenika manje nego prošle godine (3527).

U prvi razred ići će 401 prvašić, tri više nego prošle školske godine.

Grad Varaždin osigurao je sredstva u iznosu od 200 tisuća eura za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada. Put u školu i iz škole uvijek nosi potencijalne opasnosti, zato Grad osigurava nabavu reflektirajućih traka za sve prvašiće u osnovnim školama. Sredstva za nabavu reflektirajućih traka osigurana u proračunu i iznose 2250 eura.

Iznad zakonskog standarda Grad Varaždin osigurava financiranje troškova prijevoza iznad standarda za učenike upisnog područja III. osnovne škole Varaždin, IV. osnovne škole Varaždin i VII. osnovne škole Varaždin i to za učenike od 1. do 4. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od tri kilometra i za učenike od 5. do 8. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od pet kilometara. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 48 tisuća eura.

Osigurava se i prijevoz  za učenike prema zakonskom standardu za II. OŠ, IV. OŠ, III. OŠ i CTŠ.  Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 382.500 eura.

Grad Varaždin nastavlja i s projektima i programima. Produženi boravak, koji je namijenjen u pravilu učenicima prvog i drugog razreda te prema potrebi i učenicima trećeg i četvrtog razreda. Program produženog boravka besplatan je za sve učenike koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina. Za provođenje programa produženog boravka planirana su financijska sredstva u vrijednosti 1.24 milijuna eura.

U školskoj godini 2023./2024. predviđeno je ukupno 79 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 94 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama i CTŠ. Projektom „PONOS IV – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 63 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 73 učenika s teškoćama u razvoju.

Sveukupna vrijednost projekata za pomoćnike u školama iznosi 736.843 eura.

Grad Varaždin financira rad dva psihologa na pola radnog vremena na četiri osnovne škole koje nemaju zaposlenog psihologa. Tu je i projekt Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život.

Nastavlja se i projekt besplatnih higijenskih uložaka za sve učenice osnovnih škola.

Grad Varaždin podržava provođenje programa „Škola plivanja 2023.“ koji će se održati na Gradskim bazenima Varaždin u organizaciji Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin.

sjever.hr 31.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.