Now Reading:
Romi kupili kuću u Hlebinama, mještani se pobunili: “Podmuklo se rješavaju Roma tamo gdje nisu poželjni” 
Full Article 4 minutes read

Romi kupili kuću u Hlebinama, mještani se pobunili: “Podmuklo se rješavaju Roma tamo gdje nisu poželjni” 

Pitanje preseljenja i naseljavanja romskih obitelji po kućama općina Koprivničko-križevačke županije polako poprima razmjere skandala, a potvrđuje to i bunt stanovnika Hlebina, gdje je deveteročlana romska obitelj kupila kuću, piše Indeks.hr.

Deveteročlana obitelj našla je svoj novi dom u Hlebinama nakon što su se odlučili iseliti iz susjedne općine Novigrad Podravski. Zbog toga su stanovnici Hlebina bili spremni prosvjedovati pred kućom načelnika Novigrada Podravskog, uvjereni da ih je on nagovorio na preseljenje. 

“Njihov dečec je bio v reštu” 

Hlebinjani tvrde da obitelj ima podeblji policijski dosje pa im nije mjesto u njihovom selu i općini, pogotovo pored dječjeg vrtića, gdje se nalazi sporna kuća. Situacija se smirila kad je vlasnik kuće obećao da će s romskom obitelji raskinuti kupoprodajni ugovor te je tako u posljednji čas spriječio najavljene prosvjede. 

Prema saznanjima Indeks.hr-a, načelnik Novigrada Podravskog, Zdravko Brljek, negira da je imao ikakve veze s odabirom kuće u Hlebinama.  

-Nama je bilo u interesu kupiti njihovo imanje koje se nalazi izvan Novigrada Podravskog jer na toj i okolnim parcelama pokušavamo pokrenuti gospodarsku djelatnost. Novac je ponuđen i ostalim susjedima koji nisu Romi – objasnio je. 

Dodao je da s tom obitelji nisu imali problema, iako je čuo da njihovi mlađi članovi imaju posla s policijom.  

-Koliko mi je poznato, njihov dečec je bio v reštu – kaže Brljek

Naglašava da je novac od kupnje kuće uplaćen izravno romskoj obitelji, a nitko im nije branio da se dosele i u središte Novigrada Podravskog, no oni su odabrali Hlebine. Vjerojatno zato što vlasnica kuće dva puta tjedno mora na dijalizu, a Hlebine su bliže koprivničkoj bolnici. 

“Podmuklo se rješavaju Roma tamo gdje nisu poželjni” 

Brljek tvrdi da se posljednjih godina počelo “na podmukao način” rješavati romskih obitelji u okolinama gdje nisu poželjni. Na primjer, neke susjedne županije, odnosno načelnici njihovih općina, kupuju od manjina s margine društva kuće, ali tako da im u drugoj županiji kupe objekt u kojem će živjeti, tvrdi. 

Stanovnici općine Drnje, koja graniči s Hlebinama, također sa zazorom gledaju na tamošnju manjinu, i njihovo naselje protekli je vikend netko strojevima sravnio sa zemljom. Romi u tom trenutku nisu bili u svojim kućama, nego su se zbog nedavnih poplava nalazili kod rodbine i u sportskoj dvorani. 

Načelnik Drnja, Petar Dombaj, kaže da problem s romskom populacijom postoji dulje. Među njima ima onih koji su se dobro asimilirali u društvo, nekoliko ih je kupilo drnjanske kuće i redovno ispunjavaju svoje građanske obaveze. 

-Nažalost, ima i onih koji se ne pridržavaju komunalnog reda, ali konstantno traže da im se omogući ono što im općina, držeći se slova zakona, ne može pružiti – rekao je.

-Neki od načelnika zato Romima koji im stvaraju probleme kupuju kuće u susjednim općinama, kako bi ih se riješili. Takav način nije prihvatljiv ni za koga te je na granici zakona – poručuje Dombaj

“Problem suživota će s vremenom eskalirati” 

Takvim se potezima ne rješava goruće pitanje u općinama kao što su Hlebine, Drnje, Peteranec, Đelekovec i dr., jer je problem suživota s Romima rasprostranjen po cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji. Jedinice lokalne samouprave su nemoćne pa bi se institucije na razini države trebale ozbiljnije baciti u koštac s integracijom romske manjine u društvo, smatra Dombaj

-Već danas je taj problem velik, a vjerujte mi da će s vremenom eskalirati do neslućenih razmjeraupozorava Dombaj i poziva nadležne institucije da pronađu neko rješenje. 

Što se dogodilo i gdje je smještena romska obitelj koja je postala predmet prijepora Hlebina i susjedne općine zasad je nepoznato. 

sjever.hr/index.hr
Foto: screnshoot video HRT
31.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.