Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija traži rješenje problema – 28-ero djece za sada je bez pomoćnika u nastavi!!! Kolar uvjerava – niti jedno dijete neće ostati bez podrške!
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija traži rješenje problema – 28-ero djece za sada je bez pomoćnika u nastavi!!! Kolar uvjerava – niti jedno dijete neće ostati bez podrške!

U Poslovno–tehnološkom inkubatoru u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar održao je kolegij gradonačelnika i načelnika s područja županije. Raspravljalo se o održivosti županijskog linijskog prijevoza putnika, izgradnji, rekonstrukciji i opremanju osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole, sigurnoj kući, reguliranju prava na naknadu Savjetima mladih te osiguravanju pomoćnika u nastavi.

Na temu osiguravanja pomoćnika u nastavi osvrnula se zamjenica župana Jasna Petek koja je naglasila kako povećava broj potrebnih pomoćnika u nastavi.

Za prošlu školsku godinu, na području Krapinsko-zagorske županije imali smo 144 pomoćnika u nastavi, za 160 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola – dodala je zamjenica.

Kako je relativno slab interes za zanimanje pomoćnika u nastavi zbog relativno niskih plaća, promijenjeni su i uvjeti natječaja, pa je Županija morala zatražiti pomoć u sufinanciranju od gradova i općina.

-Pomoćnici u nastavi osiguravaju se kroz tri modela. Jedan je kroz prijavu na Europski socijalni fond i kroz taj natječaj osiguravamo 77 pomoćnika za slijedeću školsku godinu. Kroz prijavu udruga s područja Krapinsko-zagorske županije osiguravamo 40 pomoćnika. Međutim, 28 djece s teškoćama u razvoju ostalo je bez ove podrške kroz ova dva modela i, naprosto, pomoć u sufinanciranju koju već godinama imamo s jedinicama lokalne samouprave po modelu 50:50 posto, morati će se promijeniti na način da općina ili grad, ukoliko se radi o prvom pomoćniku u nastavi a koji nije financiran iz niti jedna ova dva natječaja, u potpunosti preuzme financiranje, a ako se radi o drugom ili trećem pomoćniku da onda sufinanciramo i dalje po modelu 50:50 posto – kazala je zamjenica Petek objasnivši da je sufinanciranje potrebno samo za preostalih 28 djece koji su ostali bez pomoćnika u nastavi.

Za pomoćnike u nastavi Županija je do sada izdvajala 220 tisuća eura, a ove godine taj će se iznos povećati na 250 tisuća eura.

Zamjenica Petek naglasila je kako niti jedno dijete s područja Krapinsko-zagorske županije, a koje treba podršku pomoćnika, neće ostati bez njega na što se nadovezao i župan Kolar kazavši kako je izuzetno važno da djeca s poteškoćama u razvoju pohađaju nastavu sa svom ostalom djecu i na taj način budu uključena u društvo.

2014. godine kad smo krenuli s projektom „Baltazar“ imali smo 14 pomoćnika u nastavi, a sada ih imamo 150. To govori da smo zreli kao društvo i da smo shvatili da moramo toj djeci omogućiti što lakše i bezbolnije učenje – istaknuo je Kolar.

Sigurna kuća za žrtve nasilja

Vezano uz Sigurnu kuću za žrtve nasilja, koja će sa svojim radom na novoj lokaciji započeti u prosincu ove godine, župan je rekao kako su na kolegiju dogovoreni način financiranja. Do sada je rad Sigurne kuće Krapinsko-zagorska županija financirala isključivo vlastitim sredstvima, a u 2024. godini, na prijedlog župana, dio troškova preuzeti će gradovi i općine.

-Procjena je da će u 2024. godini održavanje rada Sigurne kuće iznositi oko 160 tisuća eura tako da će Županija u svom proračunu osigurati 89 tisuća eura dok će općine osigurati 2 tisuće odnosno gradovi po 3 tisuće eura na godišnjoj razini što će ukupno biti 71 tisuća eura – rekao je Kolar.

Župan je zahvalio i na podršci preventivnoj akciji „I tebe se tiče” kojom je skrenuta pozornost na sve veći broj nasilja u obitelji, odnosno nasilja nad ženama.

-Ujedno smo poslali jasnu poruku da želimo Zagorje, da želimo naše gradove i općine bez bilo kakve vrste nasilja i bez imalo tolerancije na nasilje – kazao je Kolar te podsjetio da su Županijska skupština i neki gradovi i općine na svojim vijećima donijeli odluku „Županija, Općina ili Grad – sigurno mjesto za žene”.

msopek/sjever.hr 31.08.2023.

*Na temelju članka 18. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prenošenje ovog teksta mora sadržavati naziv nakladnika elektroničke publikacije te ime i prezime novinara koji je potpisan kao autor teksta.

Svako nepridržavanje te nedozvoljeno odnosno prenošenje autorskih tekstova suprotno odredbama članka 18. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima biti će podložno tužbi prema članku 296. istog Zakona.

Input your search keywords and press Enter.