Now Reading:
DOBRA VIJEST ZA RODITELJE Vlada uredbom izjednačila javne i privatne vrtiće!!!
Full Article 2 minutes read

DOBRA VIJEST ZA RODITELJE Vlada uredbom izjednačila javne i privatne vrtiće!!!

Vlada je na sjednici uredbom izmijenila Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kako bi se omogućilo državi da osigura jednake kriterije kojima sufinancira rani predškolski odgoj i obrazovanje za svako dijete u Hrvatskoj, bez obzira na to tko je osnivač dječjeg vrtića.

Prema sadašnjim odredbama zakona, naime, u državnom proračunu osiguravaju se sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da je jedna od ključnih investicija ulaganja u odgojno-obrazovnom sustavu izgradnja novih kapaciteta dječjih vrtića, za što je u predstojećem razdoblju osigurano ukupno 260 milijuna eura.

Ministarstvo je, naveo je, iz NPOO-a provelo dva otvorena Poziva ‘Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova’ vrijedne 215 milijuna eura bespovratnih sredstava, dok je dodatnih 45 milijuna eura za ovu svrhu osigurano u okviru Programa Konkurentnost i kohezija. Realizacija navedenih ulaganja omogućit će oko 25800 dodatnih mjesta u vrtićima, istaknuo je.

Međutim, naglasio je Fuchs obrazlažući uredbu, uz osiguranje infrastrukturnih i kadrovskih preduvjeta, nužno je osigurati i dugoročnu održivost financiranja predškolskih ustanova, posebice u slabije razvijenim jedinicama lokalne i (regionalne) samouprave, te će se uredbom omogućiti državi da u model sufinanciranja uključi svu djecu, neovisno o tome tko je osnivač vrtića.

Kriterije i mjerila za utvrđivanje sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića uredbom će propisati Vlada.

s. kalajdžija/sjever.hr
31.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.