Now Reading:
Zagrebačka županija: Podignut vodotoranj Dubrava, kapaciteta 350 kubičnih metara vode
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija: Podignut vodotoranj Dubrava, kapaciteta 350 kubičnih metara vode

U sklopu gradnje Regionalnoga vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, nakon što je to već učinjeno u Preseki, Vrbovcu i Farkaševcu, u srijedu je podignut još jedan vodotoranj – u Dubravi, kapaciteta 350 kubičnih metara.

Riječ je o projektu od ogromnog značaja jer je ranije pokrivenost Dubrave vodoopskrbnom mrežom bila ispod 20 posto, a nakon njegova završetka pokrivenost će se dići na iznad 80 posto. Radi se o više od tisuću besplatnih priključaka za kućanstva.

U sklopu projekta vodoopskrbe istoka županije u Dubravi je već sagrađeno 54 kilometra nove vodoopskrbne mreže.

Podizanju vodotornja prisustvovao je i zamjenik župana Damir Tomljenović, koji je podsjetio da je projekt vodoopskrbe istočnoga dijela Zagrebačke županije pokrenut prije petnaestak godina.

-Konačni rezultati ovoga projekta nemjerljivi su. On će omogućiti pitku vodu gotovo svim domaćinstvima. I što je jako važno izuzetno kvalitetnu vodu iz vodocrpilišta Kosnica – rekao je Tomljenović, još jednom zahvalivši gradovima i općinama s istoka županije što su se uspjeli dogovoriti o zajedničkoj tvrtki koja je povukla europski novac i gradi ovaj vodoopskrbni sustav.

A on je, prema riječima Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda, jedan od najvećih vodoopskrbnih projekata u RH koji se gradi uz osjetno financiranje EU fondova i potporu Vlade RH.

-Lokalna komponenta iznosi svega oko 6 posto, što omogućava ogromne benefite uz mala ulaganja. Ono što je najvažnije, ovim projektom sagradit ćemo 315 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstruirati 110 kilometara postojećih. Osjetno će se smanjiti i gubici vode, na ispod 20 posto, a razina priključenosti stanovništva na vodoopskrbnu mrežu podići će se na razinu od 80 posto – rekao je Đuroković.

Završetak projekta RVS Zagreb-Istok planiran je za kolovoz 2024. godine.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
30.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.