Now Reading:
Smanjenje broja stradale djece na cestama u RH – u prvih sedam mjeseci 2023. smrtno stradalo četvero djece
Full Article 3 minutes read

Smanjenje broja stradale djece na cestama u RH – u prvih sedam mjeseci 2023. smrtno stradalo četvero djece

Idući tjedan započinje nova školska godina, a 36 tisuća prvašića sudjelovat će u prometu diljem RH. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, broj stradale djece na hrvatskim cestama se smanjuje. Unatoč pozitivnim pomacima, unatrag deset godina na hrvatskim je prometnim površinama smrtno stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 8 747. 

Sljedeći tjedan počinje nova školska godina, i diljem Republike Hrvatske, 36 tisuća prvašića će biti aktivno u prometu, najčešće kao pješaci na svom putu od kuće do škole.

Prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova, 29. godinu zaredom provodi akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu.  
 
O važnosti ove akcije, koja se provodi kontinuirano, još od 1995. godine, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. 

Statistika stradale djece na hrvatskim prometnicama  

Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine, u prometu je smrtno stradalo četvero djece, jednako kao u istom razdoblju prošle godine. Također, broj teže ozlijeđene djece identičan je onom u sedam mjeseci 2022. godine, odnosno 79 djece je teže ozlijeđeno. No povećan je broj lakše ozlijeđene djece sa 390 na 399 u odnosu na isto razdoblje prošle godine.   

Osjetno je smanjenje smrtnog stradavanja djece u razdoblju od 1994. do 2022. godine. Primjerice, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, 2000. njih 26, dok ih je 2011. smrtno stradalo 13, a 2021. i 2022. po desetero
 
Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina na hrvatskim je prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 8 747. 
 
Za napomenuti je kako se struktura smrtno stradale djece, prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama, bitno promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.  
 
Djecu se nepropisno prevozi na prednjim sjedalima, posjeda ih se na stražnja sjedala bez vezivanja sigurnosnim pojasom ili se na neadekvatne sjedalice koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete

Aktivnosti policije povodom početka nove školske godine

Policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Tijekom jesenskih će mjeseci policijski službenici održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. 

Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – vodootporne reflektirajuće kape.

sjever.hr/mup.gov.hr
Foto: arhiva
30.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.