Now Reading:
Investicija vrijedna više od 53 tisuće eura: naselje Sveti Petar dobit će energetski učinkovitu javnu rasvjetu
Full Article 2 minutes read

Investicija vrijedna više od 53 tisuće eura: naselje Sveti Petar dobit će energetski učinkovitu javnu rasvjetu

U naselju Sveti Petar u općini Mali Bukovec, točnije u Kalničkoj ulici, počinje ekonstrukcija postojeće javne rasvjete u energetski učinkovitu.

Projekt je vrijedan 53.078,63 EUR, od kojih 29.200,00 EUR sufinancira Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, dok je 23.878,63 EUR osigurano u općinskom proračunu.

Riječ je o projektu prijavljenom na Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2023. godini, a projekt bi trebao biti realiziran ove godine.

Na području provedbe projekta javna rasvjeta postoji, međutim radi se o starom tipu živinih i natrijevih rasvjetnih tijela koja ne zadovoljavaju novije trendove za ekološki prihvatljivom rasvjetom, a napose za ekonomičnosti njihova korištenja. Time bi se, osim ekoloških ciljeva postigle i znatnije uštede u Proračunu Općine te bi ostalo više sredstava za druge razvojne projekte. Osim postojećih zastarjelih svjetiljki javne rasvjete, zamijenit će se stari, dotrajali drveni stupovi.

Cilj ovog projekta je modernizacija javne rasvjete od raskrižja ŽC2709 i LC25100 kroz cijelu Kalničku ulicu u naselju Sveti Petar, a sve u svrhu uštede potrošnje električne energije javne rasvjete, a time i troškova za električnu energiju, zadovoljavanje zahtjeva za horizontalnom rasvijetljenošću, sprječavanje bliještanja i svjetlosnog zagađenja te ostalim uvjetima prema propisanim normama.

Ovaj projekt je nastavak projektnih aktivnosti iz 2022. godine, čijom provedbom je nabavljen dio potrebne opreme, dok ovaj obuhvaća nabavu sve preostale potrebne opreme i izvođenje svih radova do potpune funkcionalnosti javne rasvjete.

foto: ilustracija
a.kučić/sjever.hr
30.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.