Now Reading:
U Sloveniji rastu vodostaji, ponovno im prijete poplave i klizišta – evakuiran dio građana
Full Article 2 minutes read

U Sloveniji rastu vodostaji, ponovno im prijete poplave i klizišta – evakuiran dio građana

Rast vodostaja rijeka u Sloveniji, osobito u sjevernom i istočnom dijelu zemlje, se nastavlja. Povećanje vodostaja zabilježeno je i u područjima koja su već pretrpjela nedavne poplave. Agencija Republike Slovenije za okoliš (Arso) izdala je narančasto upozorenje za cijelu zemlju, osim za sjeverozapadni dio koji je označen žutim upozorenjem. 

Pojedine manje rijeke u središnjem dijelu zemlje već bi tijekom noći mogle naglo i ponegdje jako porasti, osobito u Notranjskoj, u predalpskom gorju te na području Karavanki i Kamniško-Savinjskih Alpa. Zbog promijenjenih uvjeta odvodnje nakon posljednjih poplava na dionicama gdje su tokovi i korita rijeka izmijenjeni te mjestima gdje još ima nanosa materijala i odrona oborinske vode će otjecati drugačije nego inače, piše Indeks.hr.  

Opasnost od ponovnog aktiviranja klizišta, građani zabrinuti  

Slovenski mediji pišu kako Geološki zavod Slovenije upozorava na povećanu opasnost od ponovnog aktiviranja klizišta na područjima gdje su se aktivirala tijekom nedavne katastrofe. Nevrijeme s jakim pljuskovima i vjetrom stvaralo je probleme već jučer. U općini Koper jak vjetar oštetio je krovište Osnovne škole Šmarje i natkrivenu tribinu na stadionu Bonifika, a tuča je pogodila Ajdovščinu.  

U glavnom gradu, voda je prodrla u nekoliko podruma i preplavila ceste, što je zahtijevalo spašavanje nekoliko vozača iz poplavljenih podvožnjaka. Na području Gorenjske također je poplavljena infrastruktura, ali posebno zabrinjava pojava klizišta prema kojima su stanovnici izuzetno zabrinuti. Na škofjeloškom području je iz predostrožnosti evakuiran dio građana. 

Zapovjednik slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan je na Televiziji Slovenije rekao da se najgori scenarij ipak nije ostvario. Ponovio je kako su pripadnici civilne zaštite u pripravnosti. Iako je prognoza za danas bolja, preporučio je građanima da budu oprezni. Prema najavama meteorologa, sutra će u Sloveniji doći do potpunog smirivanja vremena. 

sjever.hr/index.hr
Foto: arhiva
29.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.