Now Reading:
Izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu: Predstavnice ima i Krapinsko – zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija
Full Article 3 minutes read

Izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu: Predstavnice ima i Krapinsko – zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija

U Sv. Petru u šumi, u Istarskoj županiji, 7. listopada će se održati 23. Izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. One rade u poljima, vinogradima, plastenicima, stvaraju hranu, vrhunska vina, kozmetiku, brinu se o kućanstvima, djeci, unucima i svojim obiteljima. Predstavljene su kandidatkinje, a među njima su i one iz Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije.

Anita Glogoški predstavlja Krapinsko – zagorsku županiju. Dolazi iz  Desinića, udana je i majka dvoje djece. Bavi se ratarstvom,vinogradarstvom i voćarstvom. Ratarstvo na gospodarstvu je u službi svinjogojstva, rasplodnih krmača i odojaka.

Posjeduje i voćnjak sa 67 komada starih sorti jabuka, koje se ne tretiraju otrovima, ekološke su  proizvodnje. Godišnje ubiru oko 20 tona jabuka. Jabuke prodaju na kućnom pragu, na sajmovima, a dio ide u preradu sokova i jabučnog octa. Na zajedničkom gospodarstvu “Črvek” radi obitelj Anite i njenog brata.

Anita je članica pjevačkog zbora “Đuro Prejac” iz Desinića,voli aranžirati košarice, aranžmane ali i svoje štandove za koje je dobila niz priznanja i nagrada.

Gordana  Brozović predstavlja Zagrebačku županiju. Dolazi iz Rakitovca, udana je, majka je i baka. Nositeljica je OPG-a od  90-ih godina, koji se bavi  proizvodnjom sezonskog povrća, malina, kupina, aronije i jagoda. Među najvećim proizvođačima je jagoda Zagrebačke županije, članica ‘jagodarskih’ udruga i dobitnica brojnih priznanja. Svoje proizvode prodaje na kućnom pragu, ali i na mnogim sajmovima u Republici Hrvatskoj.

Marina Posavec predstavnica je Varaždinske županije. Dolazi iz Bisaga, udana je i majka dvoje djece. Nositeljica je OPG-a  koji se bavi povrtlarstvom, ratarstvom, a dopunska djelatnost  je izrada svježih, suhih i smrznutih proizvoda. U svom pogonu izrađuje krokete, knedle, njoke, pogačice, suhe tjestenine i mlince.

Njezina inovacija na gospodarstvu su brza smrznuta svježa tjestenina. Svoje  proizvode radi sa sirovinom iz vlastitog uzgoja ili iz lokalnog OPG-a. Proizvode radi po tradicijskim receptima naših baka, bez aditiva, konzervansa i sličnih dodataka. Svoje proizvode dostavi do kupaca, ali opskrbljuje 20 trgovina zdrave hrane u Hrvatskoj.

Maja Zelenić predstavlja Međimursku županiju, a dolazi iz Domašinca. Udana je i majka dvoje djece. Nositeljica je OPG-a koji se bavi proizvodnjom presadnica povrća, cvijeća, začinskog bilja, uzgojem svježeg povrća te rezanog cvijeća.

Posjeduje 2300 m2 plasteničke proizvodnje i pola hektara na otvorenom. Svoje proizvode plasira na maloprodaji kroz Međimursku županiju. Aktivna je u društvenom radu i volontiranju, te iznimno ponosna na svoj cvijet” Lizijantus ” .

foto: arhiva

sjever.hr 29.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.