Now Reading:
Dovršena izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama vrijedna 18,4 milijuna eura!
Full Article 4 minutes read

Dovršena izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama vrijedna 18,4 milijuna eura!

Dovršena je izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama, projekt vrijedan 18,4 milijuna eura od čega je najveći dio sredstava osiguran preko fondova Europske unije.

Kako je istaknuto u utorak u Varaždinskim Toplicama, na završnoj konferenciji za novinare, izgradnja centra označava ključni trenutak u unaprjeđenju zdravstva i skrbi za osobe s ozljedama i bolestima kralježnične moždine te nacionalni zdravstveni sustav.

-Ovaj projekt, koji je provodila Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ostvario je značajan napredak u medicinskoj skrbi kroz izgradnju modernog centra i nabavku najnovije medicinske opreme. Kroz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” te potporu države putem Ministarstva zdravstva, ovaj projekt je postao primjer uspješne europske suradnje za unaprjeđenje zdravstvenog sektora – istaknuo je ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Denis Kovačić.

Inače, sama realizacija projekta krenula je na jesen 2017. Od ukupne vrijednosti, projektni iznos bespovratnih EU sredstava je 11 milijuna eura, odnosno 83 milijuna kuna i to preko Europskog fonda za regionalni razvoj. Ministarstvo zdravstva osiguralo je dodatnih 6,58 milijuna eura, dok je Specijalna bolnica izdvojila 770 tisuća eura vlastitih sredstava tako da je u konačnici ukupna vrijednost projekta, s cjelokupnim opremanjem novoizgrađenog centra 18,4 milijuna eura. Gradnja objekta trajala je godinu dana, od studenog 2021. do studenog 2022. godine.

Zadovoljan realizacijom župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je važnost ovog projekta.

-Ovo nije objekt važan samo za Grad Varaždinske Toplice ili Varaždinsku županiju, nego za čitavu Hrvatsku. Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama razvijamo kroz nekoliko područja, želimo da ova bolnica bude centar zdravstva – jasno je poručio župan.

Podsjetio je Stričak kako je Varaždinska županija u važnom investicijom valu.

-Krajem sedmog mjeseca sam naglasio da su pred nama slatke brige, da imamo nekoliko investicija za otvoriti, kao što su istočna obilaznica Novog Marofa, danas se obilježava završna konferencija za Spinalni centar koji će biti otvoren idući četvrtak. Zatim Centar kompetentnosti u sklopu Srednje medicinske škole. Započeli smo s radovima na izgradnji centralnog operacijskog bloka, za dva mjeseca potpisujemo ugovor za izgradnju brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina. Cijeli niz investicija koje su ili završene ili su u fazi provođenja ili ih započinjemo – rekao je Stričak.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić ističe kako je ovo projekt koji će olakšati svima onima koji, nažalost, imaju ozljede ili bolest kralježnične moždine i dati im novu nadu u oporavak.

-Projekt je iz EU sredstava sufinanciran s preko 11 milijuna eura, a ostalo je ulaganje Ministarstva zdravstva i Varaždinske županije. Centar je opremljen najmodernijom opremom i siguran sam da će postati referentni centar za sve bolesti i ozljede kralježnične moždine – napomenuo je Jelić i dodao kako je Varaždinska županija iz SAFU-a u zdravstvo uložila preko 33 milijuna eura.

Što se tiče samog objekta, površina je veća od 6.700 kvadratnih metara te ima 75 kreveta te još dodatnih 5 kreveta u dnevnoj bolnici. Uz građevinske radove treba istaknuti da je centar u potpunosti opremljen medicinskom i nemedicinskom opremom te medicinskim i nemedicinskim aparatima.

Primarni cilj projekta je bio osigurati veću dostupnost i poboljšati kvalitetu pružanja sveobuhvatne pomoći pacijentima s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima. Projektiran je s ciljem da ne bude samo mjesto medicinskog tretmana, već i kao dinamičan prostor, svojevrsni intelektualni epicentar gdje će se stručnjaci iz cijele Europe i Hrvatske okupljati radi obrazovanja i razmjene znanja.

Kod nabavke opreme posebno treba naglasiti nabavu robotike koja predstavlja novo mjerilo u terapiji i rehabilitaciji osoba s bolestima i ozljedama kralježnične moždine.

Službeno otvorenje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine biti će 07. rujna u povodu obilježavanja Dana županije.

sjever.hr
29.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.