Now Reading:
U subotu 2. zagorska pekmezijada: Za pripremu najboljeg pekmeza natjecat će se 18 ekipa
Full Article 4 minutes read

U subotu 2. zagorska pekmezijada: Za pripremu najboljeg pekmeza natjecat će se 18 ekipa

U Dubravi Zabočkoj će se u subotu, 2. rujna održati 2. zagorska pekmezijada. Natjecat će se 18 ekipa, odnosno 90 natjecatelja, a s pripremom pekmeza započet će u 12 sati. Samo događanje najavio je organizator Josip Horvatin, koji je ujedno i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije.

– U jutarnjim satima očekujemo dolazak naših prijatelja branitelja, iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe s kojima surađujemo dugi niz godina. Ovaj vikend vratili smo se s njihove 12. Pekmezijade i nosimo izuzetno lijepe impresije i nadamo se da ćemo i mi tako dobro, čak i bolje organizirati našu 2. zagorsku pekmezijadu. Kuhanje pekmeza započet ćemo u 12 sati s pripremom šljiva za kuhanje, a za 14 sati je predviđeno otvorenje kada će nastupiti mažoretkinje Dubrovčan, te Kulturno umjetničko društvo „Zdenac“ iz Zdenaca. Za trajanje pekmezijade organizirat ćemo i natjecanje u bacanju potkove, alci na zagorski način, a tu će biti napuhanci za djecu, preko 1000 porcija hrane, – od čega 650 porcija vojničkog graha, 100 porcija srnećeg gulaša i 300 porcija gulaša od gljiva – ističe Horvatin te dodaje kako su za goste iz Duge Međe, Jarmine i Voćina pripremili malo obuhvatniji program.

Htjeli smo da kada već dođu ovdje, da dožive Zagorje i u organizaciji s Krapinsko – zagorskom županijom organizirali smo im posjet rodnoj kući prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te posjet Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini – naglašava Horvatin.

Horvatin kaže kako su ponosni što je Pekmezijada izuzetno dobro prihvaćena u javnosti, jednako tako i od strane Županije i ostalih čelnika lokalne samouprave.

-Pojavio se izniman interes javnosti, što Udruga civilnog društva,  što samih građana. Ove godine, uvažavajući i specifičnosti koje su nam u pripremnom periodu utjecale na mogućnost organizacije, a to su prije svega vremenske neprilike, uspjeli smo osigurati tonu šljiva, odnosno kupiti tonu šljiva i broj natjecateljskih ekipa s 10 proširiti na 18. Interes je iznimno velik, međutim, i prostorne i organizacijske i prije svega financijske mogućnosti nisu nam dopustile da idemo u širi obuhvat – zaključio je organizator.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar ističe da je Udruga već u samoj pripremi pekmezijade prolila na litre znoja.

-Kada radite nešto iz godine u godinu, očekujete rast od 2, 3, 4, 5%, sve iznad 5% se tretira kao brzi rast. Ovdje imamo situaciju da rastemo 80% nakon prve godine, a sam predsjednik Horvatin je rekao da je interes bio i puno veći te da zbog čisto logističkih i financijskih uvjeta ova manifestacija nije dobila još veći postotak rasta. Ono što je ključno reći, a to je Horvatin spomenuo, s građanima i drugim udrugama, ovdje se ne radi o druženju udruga veterana proizašlih iz Domovinskog rata, iako su puno udruga partneri, nego se ovdje radi na tome da se to druženje provede zajedno sa svim građanima. Prije svega, to je udruga koja pokazuje da sve manifestacije, koje oni sami obilaze i dane koji su bitni za Domovinski rat i bližu hrvatsku povijest, – obilježavaju kompletno sa svojim obiteljima. To je prvi primjer koji se ističe. A drugi, sve ono što rade, rade kao i svaka druga udruga civilnog društva, gledajući korist čitave zajednice. Zbog toga im Županija daje punu podršku, i logističku i financijsku i svaku drugu – naglašava Kolar.

Ovdje se spaja ugodno s korisnim, jer sve ono što će se skuhat će se i podijeliti te potrošiti među ljudima.

Ono što ekipa Krapinsko-zagorske županije skuha, ići će u humanitarne svrhe. Prošle godine smo zauzeli drugo mjesto i pripremamo se da na drugoj manifestaciji osvojimo prvo mjesto. Vjerujem da će biti interesantno – dodaje župan te za kraj naglašava kako su medalje vrlo životopisne i jako lijepo dizajnirane.

sjever.hr 28.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.