Now Reading:
Na devetom Hodočašću hrvatskih branitelja u Loboru okupio se veliki broj branitelja i udruga sjeverozapadne Hrvatske
Full Article 4 minutes read

Na devetom Hodočašću hrvatskih branitelja u Loboru okupio se veliki broj branitelja i udruga sjeverozapadne Hrvatske

IX. Hodočašće hrvatskih branitelja sjeverozapadne Hrvatske u Loboru, započelo je paljenjem svijeća ispred spomenika Franji Tuđmanu nakon čega je uslijedila svečana sveta misa koju je prevodio prečasni Marijan Culjak. Hodočašću su se pridružili brojni branitelji, udruge i obitelji iz sjeverozapadne Hrvatske.

Inicijator hodočašća i jedan od organizatora, Franjo Gregurić, naglasio je kako su, prije devet godina, kada su željeli organizirati hodočašće branitelja, imali u vidu da je dosta veliki broj jedinica iz Hrvatskog zagorja, Podravine i Posavine.

-Ideja je bila više vezana uz to da se branitelji jednom godišnje nađu na jednom mjestu, pogotovo branitelji iz sjeverne Hrvatske. Imali smo u vidu našu 104. i 107. brigadu, naše PUME, specijalnu policiju. Priključili su se i branitelji iz Sisačko-moslavačke županije, da na neki način, na taj dan, pomolimo se Bogu i zahvalimo za sve one koji su živi i odamo počast svim onima koji su dali život za domovinu – rekao je Gregurić te naglasio je zadovoljstvo podrškom općinskih organa, općina iz Hrvatskog zagorja, Krapinsko-zagorske županije, ali i podrškom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Srce junačko tuče dok je čovjek živ. I to poštovanje i druženje znači jako puno – dodao je Gregurić.

Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor, zahvalila se inicijatorima koji su pokrenuli hodočašće, Franji Greguriću i loborskom generalu Stjepanu Adaniću te objasnila ciljeve hodočašća.

-Upravo s ciljem da se povijesna istina ne iskrivljuje, da se prenaša i da se povijest čuva, da se prizna ono što su naši branitelji nama omogućili, a ustvari omogućili su da možemo sretno i mirno živjeti u svojoj Hrvatskoj – kazala je Jembrih te dodala kako se svake godine odazove sve više branitelja, udruga i obitelji koji podržavaju hodočašće.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, rekao je kako je takav veliki odaziv bio i očekivan.

-Branitelji su uvijek bili zajedno. Zagorski branitelji bili su u apsolutno svim gardijskim brigadama, svim postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatske policije, na svim ratištima. Taj kontakt između braniteljskih udruga i branitelja je ostao i bilo je logički za očekivati da će ovo prerasti u nešto veće i drago mi je da se to dogodilo, da se skuplja sve više branitelja iz čitave sjeverozapadne Hrvatske i da ćemo slijedeće godine moći proslaviti okruglih deset godina od hodočašća prvih branitelja koji su krenuli ovdje iz Lobora – rekao je Kolar.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Špiro Janović, istaknuo je kako Ministarstvo pokriva sve važne aspekte života branitelja, pa tako i vjerski dio.

-Vjera nam je uvod i u jedno zajedništvo Hrvatskog naroda i važna je bila komponenta u homogenizaciji hrvatskoga naroda u doba kada nam je bio najteže u Domovinskom ratu. Zbog svega toga i ovo današnje hodočašće je važno za hrvatske branitelje – naglasio je Janović.

Sjeverozapadna Hrvatska u Domovinskom ratu, srećom, nije toliko stradala kao neki drugi krajevi, ali je dala puno branitelja.

-Upravo u tome je veličina ovog kraja i ljudi. Kroz povijest, Hrvatsko zagorje i dio naše zemlje, uključivo i dio oko Čakovca i Varaždina, uvijek je davalo velike ljude i domoljube. Isto tako u Domovinskom ratu, mada neprijatelj nije došao ovdje, sinovi ovog kraja spremno su se ustali i krenuti obraniti našu zemlju – dodao je Janović.

Zoran Gregurović, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora rekao je kako je u Loboru, Majka Božja Gorska lijepo mjesto za druženje branitelja, ali i prilika da se posvete vjeri i potraže utjehu vezanu uz sve patnje koje su prošli u Domovinskom ratu.

-Vrlo je važno da se branitelji međusobno druže i okupljaju, jer to je na neki način njihova integracija u društvu. Najgore je kad čovjek ostane sam, s možda svojim poteškoćama, s teškim mislima, a onda su sigurno ovakva okupljanja dobra prilika da se zajednički podruže, da zajednički jedini drugima pružaju utjehu – zaključio je Gregurović.

Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane RH i brigadni general Hrvatske vojske, naglasio je kako je već prisustvovao hodočašću i da je to i jedan od razloga zašto se vraća jer doživjeti hodočašće s braniteljima je nešto što je državnom tajniku posebno važno.

Zajedno smo jači, nema tu puno filozofije. Svakako veseli sresti prijatelje, malo razmijeniti iskustva kako je to nekad bilo, ali i kako je to danas. Sve na nama ostaje da radimo za bolje sutra – rekao je Jakop.

sjever.hr
Foto: sjever.hr
27.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.