Now Reading:
Grad Zagreb diže porez iznajmljivačima: Dosadašnjih 40 eura godišnje, diže se na maksimalnih 200 eura – imaju i razlog
Full Article 2 minutes read

Grad Zagreb diže porez iznajmljivačima: Dosadašnjih 40 eura godišnje, diže se na maksimalnih 200 eura – imaju i razlog

Politička platforma ‘Zagreb je NAŠ’, čiji je član i gradonačelnik Tomislav Tomašević, objavio je da je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu u javnom savjetovanju. Za dugoročni najam stana po cijeni od 400 eura najmodavac će platiti pet puta više poreza nego za dnevni najam stana s dva ležaja.  

Zagreb želi taj paušalni porez podignuti na maksimalnih 200 eura po krevetu (sad je 40 eura) godišnje. Takva odluka Grada Zagreba ima za cilj potaknuti proces vraćanja stanova u dugoročni najam, s nakanom da se stvore uvjeti za veću dostupnost stanovanja građanima po pristupačnijim cijenama.

-U javnom savjetovanju je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu kojom predlažemo da se paušalni porez poveća na maksimalnih 200 eura godišnje po krevetu – piše Zagreb je NAŠ. 

-Trenutni iznos poreza za dnevni najam iznosi 40 eura po krevetu, dok porez na dugoročni najam iznosi oko 10 posto najamnine. Za dugoročni najam stana po cijeni od 400 eura najmodavac će platiti pet puta više poreza nego za dnevni najam stana s dva ležaja – dodaju. 

-Donosimo odluku o najmu stanova koja na vrh liste prioriteta stavlja osobe u najtežim socijalnim i zdravstvenim prilikama, a zaključkom o cijeni najamnina motiviramo one kojima su primanja narasla da prepuste stan potrebitijima – poručili su u objavi.  

sjever.hr/Zagreb je NAŠ
Foto: arhiva/ fb screnshoot
26.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.