Now Reading:
Špancirfest: Performansu ‘Zvuci svijeta’ stranih radnika iz Nepala prisustvovao gradonačelnik Bosilj  
Full Article 2 minutes read

Špancirfest: Performansu ‘Zvuci svijeta’ stranih radnika iz Nepala prisustvovao gradonačelnik Bosilj  

Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj, nazočio je performansu ‘Zvuci svijeta’ koji se u sklopu Špancirfesta održao u Šenoinoj ulici.  

Riječ je o prezentaciji radioničkog programa za petnaest radnika iz Nepala, zaposlenika tvrtki Koka d.d. i Čistoća d.d. Varaždin koji je organiziran na inicijativu gradonačelnika i uz podršku Grada Varaždina, a provodi ga Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu. 

Sudionici radionice istražuju različite aspekte kazališta gdje se umjetnost koristi kao sredstvo za poticanje dijaloga, razumijevanja i promjene. Radionica je fokusirana na stvaranje prostora za izražavanje vlastitih priča, istraživanje identiteta i zajedničko stvaranje kazališnih etida koje će prožimati elementi hrvatske i nepalske kulture. Kroz improvizaciju, igre uloga, scenske slike i druge tehnike, polaznici istražuju teme koje su važne za obje kulture, poput obitelji, identiteta, migracije i međusobnog razumijevanja. Glazba je ključni element radionice stoga polaznici istražuju etno ritmove uz pomoć udaraljki. Etno glazba iz Hrvatske i Nepala izvor je inspiracije za kreativno izražavanje kroz pokret i ritam. 

Budući da se naši novi sugrađani, radnici iz Nepala ubrajaju u kategoriju takozvane „nevidljive publike“ u koju prema definiciji ubrajamo pojedince (i/ili skupine) koji su isključeni iz razmišljanja o kazalištu i kazališnoj publici, iz razloga nepoznavanja kulture i jezika koju kazalište predstavlja, i da suvremeno društvo, a samim time i suvremeno kazalište uzima u obzir i uvažava prisustvo drugih i drugačijih u tom društvu, HNK Varaždin poseže za modelom inkluzivnosti i istražuje odgovor na pitanje – kako predstavnike nevidljive publike dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike našega grada. 

sjever.hr/varazdin.hr
Foto: varazdin.hr
26.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.