Now Reading:
Likovna kolonija “Stubaki 2023.” okupila umjetnike iz pet županija! “KZŽ s vrlo velikim zadovoljstvom podržava ovu manifestaciju”
Full Article 3 minutes read

Likovna kolonija “Stubaki 2023.” okupila umjetnike iz pet županija! “KZŽ s vrlo velikim zadovoljstvom podržava ovu manifestaciju”

Općina Stubičke Toplice i Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice uspješno su organizirali 27. likovnu koloniju “Stubaki 2023.”

Načelnik Općine i predsjednik Turističke zajednice Općine Stubičke Toplice objasnio je kako svake godine na likovnoj koloniji Općinu oplemenjuje 30-ak prekrasnih slika koje ostaju Općini. Istaknuo je i kako su se okupili umjetnici iz 5 različitih županija.

-Ove godine imamo 20-ak likovnih umjetnika iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba. Jedna lijepa manifestacija gdje svake godine naši dragi prijatelji slikaju detalje prekrasnih Stubaka, koji ostaju trajno u vlasništvu Općine, koje potom Općina raspodjeli na neke naše prostorije ili damo našim sugrađanima i prijateljima koji su pridonijeli razvoju Općine Stubičke Toplice – rekao je Beljak.

Načelnik Beljak istaknuo je da Općinu Stubičke Toplice u idućim mjesecima očekuje obilje događanja, posebice sportskih.

-Već 10. rujna okupit će se oko 200 biciklista u prvoj biciklističkoj utrci koja će obuhvatiti stotinjak kilometara po zagorskom kraju, s početkom i ciljem u Stubičkim Toplicama. Nedugo potom, Prvenstvo Hrvatske u disk golfu održat će se na jedinom zagorskom terenu za taj rastuće popularni sport. U drugoj polovici mjeseca, točnije 23. i 24. rujna, ljubitelji automobilističkog slaloma doći će na svoje – prvo ‘Pile u Pili’ u organizaciji Autokluba Zagorje, a zatim i slalom u režiji Autokluba Delta iz Zagreba. 8. listopad rezerviran je za najmlađe stolnotenisače jer nas očekuje prvenstvo u stolnom tenisu za djecu s više od 150 sudionika. Onda, 15. listopada, Sportsko ribolovno društvo Jarki bit će domaćin finala naše lige. Nakon toga 21. listopada slijedi naše tradicionalno gljivarenje, najveće gljivarenje u Hrvatskoj, a dan kasnije je turnir u taekwondou u Sportskoj dvorani u Donjoj Stubici – nabrojao je Beljak.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek naglasila je kako likovna kolonija u Stubakima ima dugu tradiciju.

-Na karti kulturnih događanja u Županiji, zauzima jedno značajno mjesto. Svake godine ima puno umjetnika koji vrlo rado dolaze u ovaj prekrasan ambijent, a sigurno dobe inspiraciju u ovom prekrasnom krajoliku. Krapinsko-zagorska županija svih tih mnogo godina, koliko se održava ova manifestacija, s vrlo velikim zadovoljstvom podržava ovu manifestaciju – izjavila je Petek.

Medina Šalić, slikarica iz Siska koja se slikarstvom bavi preko 15 godina, nikad nije bila u Stubičkim Toplicama, a ističe kako je zadivljena ambijentom u Stubakima.

-U Udruzi nas ima dosta, a danas sam jedini predstavnik iz Sisačko-moslavačke županije. Nadam se da ću i iduće godine ponovno doći ovdje – rekla je Šalić.

Akademski slikar Ivan Tuđa nije prvi put na likovnoj koloniji u Stubakima. Istaknuo je kako su ovakve likovne kolonije i susreti umjetnika itekako važni za umjetnike.

-Ovdje sam dolazio još kao klinac i svake godine sam ovdje da zadržim taj kontinuitet. Uvijek na likovnoj koloniji imate neku zvijezdu, a dolaze i ljudi da nešto nauče. Ako si umjetnik, škola ti ne znači puno – pomaže, ali nije ključna. Da budete umjetnik morate raditi – izjavio je Tuđa.

mdjak/sjever.hr
26.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.