Now Reading:
Stigli rezultati ovogodišnjeg Porcijunkulova kojeg je posjetilo oko 250 tisuća ljudi: Cividini – “Manifestacija je zatvorena u planiranom budžetu”
Full Article 4 minutes read

Stigli rezultati ovogodišnjeg Porcijunkulova kojeg je posjetilo oko 250 tisuća ljudi: Cividini – “Manifestacija je zatvorena u planiranom budžetu”

Nakon malo više od tri tjedna od završetka manifestacije Porcijunkulova u Čakovcu, koje je trajalo šest dana, stigli su rezultati. Prema podacima Porezne uprave Čakovec, ugostitelji su zabilježili skoro 600 tisuća eura prometa, dok je parkirnih karti prodano 10 tisuća više u odnosu na prošlu godinu. Gruba procjena ukupnih troškova manifestacije je 300 tisuća eura, a ove godine Porcijunkulovo je posjetilo oko 250 tisuća ljudi. Po nekim parametrima, ova godina bila je bolja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, rekla je kako su grad Čakovec pretvorili u jedno zanimljivo središe za ovo doba godine i za sam sjever Hrvatske.  

-O tome govore brojke o posjećenosti, a to je nekih 250 tisuća posjetitelja. Samo izmicanje bine na novu poziciju, zbog velikog vodostaja jezera u gradu, u biti se pokazalo dobro i pozitivno s obzirom da su brojke na koncertima bile više od 10 tisuća posjetitelja. S obzirom da grad Čakovec nije tako velik grad i 15 minuta šetnje kroz centar i zanimljivosti koje grad pruža, dočarale su tu ljepotu samog našeg proštenja – kazala je Cividini

Ono što je neizostavno i najvažnije je misno slavlje koje se odvija svake godine 2. kolovoza i koje je temelj i okosnica samog proštenja, a to je Gospa od anđela i ovim putem gradonačelnica se zahvalila i župi Svetog Nikole te nastavila o samim brojkama manifestacije.  

-Brojke su te koje nam govore o tome koliko je dobro bilo osmišljeno ovo Porcijunkulovo. Možemo reći da je bilo 166 izlagača, to ih je 20-ak više nego lani. Promet ugostitelja, prema podacima čakovečke Porezne uprave, u tih šest dana iznosio je 599 938 eura. Jedan dan nam je bio kišni, tako da je proštenje svedeno na pet dana i u tim omjerima i usporedbama prijašnjih vikenda to je skoro dvostruko veći promet. Prodana je i 54 021 parkirna karta, što je 10 tisuća više nego lani i 1 200 više, od do sad rekordne 2019. godine – naglasila je gradonačelnica i zahvalila Čakovčancima što su na manifestaciju dolazili pješke te nisu krčili promet i punili parkirališta i dodala kako je manifestacija zatvorena u planiranom budžetu.  

Filip Horvat, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca, kazao je kako je Grad Čakovec, iz svog proračuna, osigurao 238 tisuća eura, dok je ukupni trošak manifestacije bio oko 300 tisuća eura. 

-Znači to je nekakva gruba procjena, još pristižu računi. Od toga tu razliku od 62 tisuće eura, su osigurali sponzori i sam proračun Turističke zajednice i naravno i zarada koju je TZ imala na samom događanju – objasnio je Horvat

Direktor TZ-a osvrnuo se i na ‘zonu tradicije’ čime su uspjeli prikazati proštenje kako je to nekada bilo te izrazio uzbuđenje za iduće Porcijunkulovo.  

– Velika nam je nada da ćemo uspjeti prošiti zonu tradicije, da se uz bedem, možda sa Zrinskima, oživi povijest Čakovca u toj zoni tradicije. Naravno, veselimo se novim izračunima i planovima, što s velikom binom, da li će ostati na toj lokaciji ili neće. To su sve kalkulacije koje nas čekaju za slijedeću godinu – kazao je Horvat.  

Direktor GKP-a Čakom, Ivica Perhoč, usporedio je brojke s 2019.  godinom, pošto je ove godine više izdanih parkirnih karata, iako je 2019. godine sama naplata bila čak do 22.00 sata, a ove do 20.00 sati. Zahvalio je građanima, koji su svojom brigom i ponašanjem, olakšavali posao djelatnicima Čakoma. Dodao je da je svako jutro grad bio čist i uredan čime je tvrtka dala svoj doprinos uspješnosti same manifestacije.   

Što se tiče stanja sigurnosti, iz policije je potvrđeno da je sama manifestacija ove godine bila osiguravana s većim brojem službenika nego prethodnih godina.  Zabilježen je samo jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira te šest krađa, od čega tri iz vozila, dva ruksaka te jednog mobitela.  U zoni koncerata nije zabilježen niti jedan događaj koji bi se odnosio na prekršaje ili bilo kakvo kazneno djelo. 

sjever.hr
25.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.