Now Reading:
Iz Vlade poručuju – Pomoći ćemo mladima pri kupnji ili iznajmljivanju stana
Full Article 2 minutes read

Iz Vlade poručuju – Pomoći ćemo mladima pri kupnji ili iznajmljivanju stana

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je da će Vlada pomoći mladim ljudima koji žele riješiti stambeno pitanje kupnjom ili iznajmljivanjem stana najavivši kako ulaze u model gradnje stanova za iznajmljivanje uz povoljnu najamninu.

-Mladim ljudima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje treba pomoći prilikom kupnje ili iznajmljivanja stana – poručio je Bačić novinarima nakon sjednice Vlade.

Najavio je da će kroz Nacionalni plan stambene politike definirati način stanogradnje i rješavanja stambenih pitanja kako bi mogli različitim mjerama subvencioniranja olakšati pristup kupnji stanova ili plaćanju najamnine.

U Vladi razmišljaju o tome da bi zajedno s jedinicama lokalne samouprave, po principu sličnom modelu POS-a, gradili zgrade koje bi prioritetno bile okrenute iznajmljivanju stanova.

Zbog toga prvo treba donijeti Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine, koji je u izradi, te izmijeniti zakone o subvencioniranim stambenim kreditima i o POS-u.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izrađuju prijedlog Nacionalnog plana stambene politike do 2030. kroz koji analiziraju utjecaj postojećih modela rješavanja stambenog pitanja.

Prioritetna su dva modela – prvi je na snazi 21 godinu i podrazumijeva kupnju stanova kroz Program poticane stanogradnje (POS), a drugi se provodi temeljem Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

U 21 godinu kroz POS je prodano skoro 9000 stanova, a kroz model subvencioniranih stambenih kredita oko 37.000 stanova.

foto: arhiva
sjever.hr
24.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.