Now Reading:
Međimurska županija u novoj školskoj godini nastavlja sa financiranjem prijevoza učenika – evo ostalih mjera koje će se provoditi
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija u novoj školskoj godini nastavlja sa financiranjem prijevoza učenika – evo ostalih mjera koje će se provoditi

Uskoro počinje nova školska godina, a tim je povodom župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah i voditeljem prometnog ureda M-Grupe Davorom Tkalecom, predstavio sve mjere koje će se provoditi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studente.

Kako je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, Međimurska županije je preko svojih stručnih službi, institucija i ustanova, radila cijelo ljeto na pripremi nove školske godine

– Važno nam je obrazovanje, ulaganje u obrazovanje, stvaranje novih standarda. Svake godine da budemo u nekom iskoraku, da napravimo nešto novo i da možemo time ojačati kvalitetu obrazovne slike u našoj županiji – poručio je župan Posavec te naglasio kako ga veseli činjenica da će nova školska godina započeti s većim brojem učenika, u odnosu na prošlu školsku godinu.

-Ukupan broj učenika u OŠ će biti 9 430, s obzirom na 9 406 kojih je bilo u završenoj školskoj godini. Broj učenika prvih razreda u OŠ je 1 203, s obzirom na 1 121 koliko ih je bilo ove školske godine. Ukupan broj učenika u srednjim školama će biti 3 791, u odnosu na 3 707 koliko ih je bilo ove školske godine – rekao je župan.

Župan je naglasio kako će, kao i do sada, Međimurska županija financirati prijevoz učenika.

-Svi učenici i dalje će u Međimurju imati potpuno financirani prijevoz autobusom i vlakom, bez obzira na udaljenost od mjesta stanovanja do škole ili bilo kakve uvjete –

Pri tome se treba napomenuti kako 75 posto troškova prijevoza učenika srednjih škola financira Vlada Republike Hrvatske, dok ostatak financira Međimurska županija koja je za tu namjenu u proračunu osigurala 437.987,00 eura.

Potvrde za iskaznicu za prijevoz učenici će nositi doma roditeljima na potpis, nakon čega ih treba odnijeti na Autobusni kolodvor Čakovec, dok je izrada iskaznice 20 eura. One će biti gotove nakon otprilike tjedan dana, i treba napomenuti da fotografija nije potrebna za iskaznicu. Novina od ove godine je da i oni učenici koji su iskaznice dali izraditi kod prijevoznika Jakopić, sada potvrde mogu predati na Autobusni kolodvor Čakovec jer je Jakopić postao dio M-Grupe.

Što se tiče željezničkog prijevoza, nastavlja se pilot projekt sa Hrvatskim željeznicama gdje je svim studentima koji imaju prebivalište na području Međimurske županije, omogućen besplatan prijevoz u bilo koju svrhu po cijelom području Hrvatske.

Osim toga, učenici srednjih škola imati će i pravo na jednokratnu financijsku potporu Međimurske županije u iznosu od 50 eura za nabavu radnog materijala. Tako će učenici koji polaze srednju školu u Međimurskoj županiji donositi račune u školu, dok će učenici koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji a školuju se u jednoj od srednji škola van županije, donijeti račune u Županiju.

-Što se tiče studenata, mi nastavljamo i ove akademske godine s potporom, s time da će vjerojatno već ove godine krenuti javni natječaj za novu akademsku godinu – naglasio je župan, te dodao kako je za novu školsku godinu osigurano 107 pomoćnika u nastavi za ukupno 117 učenika.

Osim toga, uvodi se i Građanski odgoj u osnovne škole, i to u 15-ak škola koje su pokazale interes.

– U prvoj fazi ćemo obuhvatiti gotovo 400-tinjak učenika od 5. do 8. razreda – rekao je župan te naglasio da, ukoliko se program pokaže dobrim i ako bude interesa, on će se nastaviti i sljedeće godine.

Treba još napomenuti da će i 11 osnovnih škola imati produženi boravak za svoje učenike.

n.p.bajz/sjever.hr

24.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.