Now Reading:
Posjet zvjezdarnici pružio članovima Udruge slijepih Međimurske županije zanimljivo iskustvo
Full Article 2 minutes read

Posjet zvjezdarnici pružio članovima Udruge slijepih Međimurske županije zanimljivo iskustvo

Devet članova Udruge slijepih Međimurske županije posjetilo je čakovečku zvjezdarnicu u Savskoj Vesi.

Za njih je predsjednik Astronomskog društva „Vega“ Čakovec, Zoran Novak, održao prigodno predavanje o Sunčevom sustavu, nakon kojeg su postavljali brojna pitanja o raznim astronomskim temama. Vedro vrijeme omogućilo je članovima s ostatkom vida promatranje mjeseca i njegovih kratera kroz teleskop. 

Udruga slijepih Međimurske županije zahvalila je Astronomskom društvu „Vega“ i njihovom predsjedniku na zanimljivom iskustvu i spoznajama o svemiru. 

Aktivnost je održana kao dio programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji” koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustav, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec. 

Opći cilj programa je potaknuti slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici. 

Specifični ciljevi su razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, pružanje dostupnih i kvalitetnih socijalnih usluga te aktivnosti za slijepe osobe, motiviranje slijepih osoba na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga, informiranje i senzibiliziranje javnosti o slijepim osobama.  

Predviđene aktivnosti podrazumijevaju podršku roditeljima slijepe djece, psihosocijalnu podršku, klubove korisnika, inovativne socijalne usluge, radno okupacijske aktivnosti, promidžbu, vidljivost, upravljanje projektom i administracija. 

Partner na programu je Obiteljski centar – područna služba Međimurska, a suradnici Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. 

sjever.hr/usm.hr
Foto: usm.hr
24.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.