Now Reading:
Varaždin posjetio njemački veleposlanik, s gradonačelnikom razgovarao o zelenoj tranziciji
Full Article 2 minutes read

Varaždin posjetio njemački veleposlanik, s gradonačelnikom razgovarao o zelenoj tranziciji

Grad Varaždin je, povodom Špancirfesta, u srijedu posjetio veleposlanik SR Njemačke Nj.e. Christian Hellbach, a u Patačićevoj palači ugostio ga je gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj.

– Njemačka je glavni partner u vanjsko trgovačkoj razmjeni između Varaždina i Varaždinske županije i bilo koje druge zemlje. Sa Njemačkom imamo najveću razmjenu, imamo nekoliko velikih investicija u Gradu Varaždina – rekao je gradonačelnik te dodao kako su sa veleposlanikom htjeli razmijeniti iskustva u tranziciji prema zelenoj energiji kako bi Grad Varaždin još bolje mogao krenuti u tome smjeru i biti predvodnik zelene tranzicije

Nakon što je njemačka tvrtka Hawle Armaturen kupila MIV krajem 2018. godine, uskoro se kreće u nove investicije.
– Mi smo izdali nedavno građevinsku dozvolu za jednu od najvećih investicija i uskoro će tvrtka Hawle krenuti na novoj lokaciji MIV-a u jednu veliku izgradnju, i mislim da su tu pokazali jedno veliko partnerstvo i to će biti najveća ljevaonica. Danas MIV ima 5 tona dnevno, a nakon toga će imati 140 tona odljeva dnevno – rekao je Bosilj, te dodao kako su sa ambasadorom razgovarali i o rješavanju problema sa sekundarnim komponentama otpada koji se odvaja.
– Ambasador ima velikih ideja kako bi nas što više pridružio Europskoj uniji i mislim da će to naići na plodno tlo u ovoj našoj zemlji –

Njemački veleposlanik Hellbach kazao je kako mu ovo nije prvi posjet Varaždinu, jer je već bio prije nekoliko godina privatno, no ovo je prvi službeni posjet. Namjera mu je obići Špancirfest o kojem je čuo puno zanimljivoga.

-Ono što želimo je istražiti tvrtke za poslovnu suradnju. U Hrvatskoj promoviram zelenu tranziciju koja je jedna od naših politika – rekao je Hellbach.

Njegova ekscelencija dodala je kako Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji solarne i zelene industrije te da ju za sada ne koristi koliko bi mogla.

-Hrvatska bi mogla i trebala biti na europskom tržištu energije – izjavio je Hellbach dodavši kako je Hrvatska mala zemlja s velikim potencijalima.

Tijekom posjeta Varaždinu, njegova ekscelencija posjetiti će i nekoliko tvrtki.

n.p.bajz/sjever.hr

23.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.