Now Reading:
Umirovljenici će u rujnu primiti veće mirovine – Za sljedeću godinu najavljeno dodatno podizanje iznosa
Full Article 2 minutes read

Umirovljenici će u rujnu primiti veće mirovine – Za sljedeću godinu najavljeno dodatno podizanje iznosa

Usklađivanje mirovina u drugom kvartalu ove godine dosegnut će najvišu razinu u posljednjih 24 godine, od primjene trenutne formule, zahvaljujući nominalnom rastu plaća u prvom polugodištu.

Mirovine bi od 1. srpnja trebale porasti za 8,42 posto, s time da će prva tako uvećana mirovina biti ona za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu, a tada će umirovljenici dobiti i zaostatak za srpanj, piše Poslovni dnevnik.

Prošle godine u isto vrijeme mirovine su rasle 6,18 posto, ali tada je većinu toga rasta donijela inflacija. Prema formuli za izračun usklađivanja u obzir se uzima 70 posto faktora koji je više rastao te 30 posto faktora koji je rastao u manjem postotku.

Bruto plaće su u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na prethodno polugodište, drugo lanjsko, rasle 10,7 posto, a inflacija je bila 3,1 posto, što u konačnici znači rast mirovina od 8,42 posto.

Prosječna mirovina od 446 eura tako će porasti za 37 eura. Povećat će se tako njezin udio u prosječnoj neto lipanjskoj plaći s 38 posto na 40 posto. No, ako su u srpnju i kolovozu u pojedinim djelatnostima dodatno rasle plaće, to znači da je rasla i prosječna plaća, pa i kad poraste na 483 eura, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći opet će pasti ispod 40 posto.

Prosječna mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora sa sadašnjih 1.643 eura porast će za 138 eura.

Početkom travnja mirovine su rasle za 5,37 posto, a prošli mjesec mirovine su porasle za više od 90 tisuća umirovljenika, među kojima je 63 tisuće branitelja, za dodatnih pet posto, što je posljedica Vladine odluke da prestane umanjivati za deset posto mirovine određene prema posebnim propisima koje su u vrijeme krize 2009. godine smanjene za deset posto.

Drugi dio te Vladine odluke provest će se početkom sljedeće godine, kada bi za tih devedesetak tisuća umirovljenika, što uključuje i saborske zastupnike, mirovine trebale porasti za dodatnih pet posto.

sjever.hr/poslovni.hr
Foto: arhiva
22.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.