Now Reading:
U Koprivnici održana završna konferencija projekta „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji”
Full Article 5 minutes read

U Koprivnici održana završna konferencija projekta „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji”

U prostorijama Obrtničke škole Koprivnica u utorak je održana završna konferencija projekta „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“, čija je svrha bila unapređenje infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju iz podsektora elektrotehnike i računarstva prema potrebama tržišta rada.

Projektom su rekonstruirane, dograđene i opremljene postojeće zgrade Obrtničke škole Koprivnica i partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac, a novi su prostori opremljeni najmodernijom opremom iz područja robotike, automatizacije, pneumatike, hidraulike, senzorike, elektroničkih sklopova, elektroničkih instalacija, asistivne tehnologije te računalnom i mrežnom opremom, potrebnim alatima i software-om. Ukupno je rekonstruirano i dograđeno 3000 metara kvadratnih prostora, čime se dobilo dodatne kapacitete za 550 učenika i nastavnika.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić zahvalio je voditelju projekta pročelniku Darku Masnecu, ravnateljima škola u Koprivnici i Đurđevcu, projektnom timu i svima koji su sudjelovali na ovom važnom projektu kojim su stvoreni uvjeti za moderno srednje strukovno školstvo 21. stoljeća.

– Ovaj je projekt, u svoje dvije komponente, vrijedan preko 10 milijuna eura, većinom je financiran iz EU sredstava s time da je Županija uložila 1,3 milijuna eura vlastitih sredstava. Stvorili smo novu paradigmu strukovnog obrazovanja na što smo iznimno ponosni i jedni smo od prvih u Hrvatskoj koji smo uspješno realizirali projekt u roku, od ukupno 25 takvih projekata. Uz izgradnju pet školskih sportskih dvorana u općinama, ovo je zasigurno jedan od najvećih i najvažnijih županijskih projekata u sektoru obrazovanja u posljednjih nekoliko godina. Važno je istaknuti kako su Koprivnica i Đurđevac dobili mjesta izvrsnosti s moderniziranim srednjim strukovnim obrazovanjem koje je usklađeno s potrebama tržišta rada. Oprema u oba dijela projekta Centra vrijedna je oko 2 milijuna eura te je istovjetna onoj u industrijom sektoru, čime će se učenicima, uz odgovarajuća znanja, omogućiti da se odmah mogu uključiti u tržište rada – istaknuo je zamjenik Ljubić, te dodao kako je cilj projekta skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada te se prilagoditi potrebama regionalnog gospodarstva.

Ovim će se projektom pokušati odgovoriti i na problem nedostatka radne snage, a dodana vrijednost je u smislu suradnje Centra s gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama.
– Spomenimo kako će se, uz programe redovnog strukovnog obrazovanja, omogućiti i stručno usavršavanje, cjeloživotno obrazovanje i prekvalifikacije u druga zanimanja, a u drugom dijelu projekta jačaju se kompetencije nastavnika i mentora, provode se razne edukacije i stručna usavršavanja te se usklađuju se obrazovni programi s potrebama tržišta u suradnji s gospodarstvenicima. Županija je u dvije projektne faze stvorila uvjete za moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća, a Centar je postao prostor susreta obrazovanja, znanosti i gospodarstva koji već pokazuje sjajne rezultate – dodao je zamjenik Ljubić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić je izrazio zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta te kazao

– Jedan ste od rijetkih regionalnih centara kompetentnosti koji je završen na vrijeme, čestitam na tome i lijepo je vidjeti moderne škole i opremu. Ovi projekti imaju velik značaj za razvoj obrazovanja i cijele zajednice, a u njih je uloženo mnogo vremena i truda. Važno je da učenici koji izađu iz ovih škola mogu odmah početi raditi i upravo je u tome vrijednosti ovih projekata. Pred nama su novi natječaji, a Županija i njezine ustanove su uvijek dobro surađivale sa SAFU. Samo što se projekata tiče, trenutno provodimo ili smo proveli njih 18 vrijednih preko 30 milijuna eura, što se odnosi samo na SAFU, a toliko ih je i u poljoprivredi i drugim sektorima, što pokazuje kako vi, kao relativno mala županija, jako dobro koristite sredstva Europske unije. Čestitam cijelom projektnom timu, a SAFU će vam i nadalje biti otvoren za suradnju i podršku. Radujemo se novim projektima –

Uime prijavitelja projekta i partnera Strukovne škole Đurđevac, okupljenima se obratio domaćin i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, kazavši kako će Centar kompetentnosti imati velik utjecaj na razvoj obrazovanja u budućnosti

– Ovaj je projekt dio ostvarenje snova svih djelatnika škole da imaju novi prostor koji je opremljen suvremenom opremom gdje mogu kvalitetnije osposobljavati učenike kako bi ih pripremili za tržište rada-Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž također je uputila čestitke.

Mislim da je nevjerojatno važna i kvaliteta stvar da smo u Koprivnici i Đurđevcu dobili Centar kompetentnosti u jednom od najvažnijih područja danas, elektrotehnike i računalstva, i jako smo na to ponosni. I Koprivnica i Županija mnogo ulažu u sektor obrazovanja, a i za budućnost imamo velike planove –
Na konferenciji  je održana i prezentacija projektnih aktivnosti koje je predstavio voditelj projekta i pročelnik Darko Masnec, koji je naglasio kako je ukupna vrijednost ovog projekta oko 5,3 milijuna eura, od čega je Županija izdvojila 1,3 milijuna eura, dok je oko 4 milijuna eura bespovratnih sredstava. Izvor EU financiranja je Europski fond za regionalni razvoj, a službeni završetak projekta je 27. kolovoza ove godine.
– Što se tiče samih radova, vodili smo se principima zelene gradnje i korištenjem obnovljivih izvora energije te smo nabavili dizalice toplice i solarne elektrane. Također je nabavljena i najmodernija oprema koja je bila na tržištu, a koja je usklađena s onom u gospodarstvu. Cilj nam je bio da se skrati vrijeme od školovanja pa do punog iskorištenja u radnom procesu, tako da učenici nemaju godinu ili dvije prilagodbe – kazao je voditelj projekta Masnec

Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije pružila je stručnu i tehničku pomoć u pripremi i prijavi projekta.

sjever.hr

22.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.