Now Reading:
Na Međunarodno druženje folkloraša u Međimurju stigle grupe iz nekoliko zemalja, pozdravio ih i župan Posavec
Full Article 2 minutes read

Na Međunarodno druženje folkloraša u Međimurju stigle grupe iz nekoliko zemalja, pozdravio ih i župan Posavec

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Strahoninec, u prepunoj školskoj dvorani u Strahonincu održano je Međunarodno druženje folkloraša u svom 21. izdanju.

U Međimurje, odnosno Strahoninec, pristigle su folklorne grupe iz Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske manjine iz Grubišnog Polja te društvo iz Kalinovca, a svojim su atraktivnim nastupima pokazali bogatstvo svoje kulture i običaja.

Međunarodni festival folklora, na jednom mjestom okupio je pjesme, ples, tradiciju, narodne običaje, bogatstvo kulturne baštine, narodnog blaga i ruha. Sve su to sa sobom donijeli folkloraši koji su oduševili brojnu publiku.

Druženju folkloraša nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je kazao kako svaka zemlja i svaki narod ima svoju tradiciju koju čuvaju na različite načine, a upravo se putem folklora kroz pjesmu i ples čuva ono najvrjednije što posjedujemo – svoj identitet i svoje podrijetlo.

-Folklor obuhvaća običaje, nošnje, ples i pjesmu koje su međusobno povezane, a riječ koja povezuje tradiciju i folklor jest predaja, jer folklor postaje tradicija tek kada se predajom prenese na nove naraštaje. Hvala svim kulturno umjetničkim društvima koji kroz svoj rad njeguju svoju tradiciju i kulturu i prenose je na mlađe naraštaje – rekao je župan prilikom otvorenja manifestacije te još jednom zahvalio svima koji na ovaj način i kroz svoje koreografije predstavljaju i promoviraju kulturnu baštinu svojeg kraja.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
20.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.