Now Reading:
Tko su „paradajz turisti“ i jeste li se zapitali što uopće znači taj termin?
Full Article 2 minutes read

Tko su „paradajz turisti“ i jeste li se zapitali što uopće znači taj termin?

Takozvani „paradajz turisti“ odavno su trn u oku ugostiteljima na Jadranu. Tim se izrazom označavaju turisti koji na more putuju s rashladnim torbama punim mesa, mesnih prerađevina, voća, povrća, čak i grickalica. To, naravno, znači da minimalno troše u trgovinama i restoranima na destinaciji na kojoj ljetuju, piše N1 .

U tu skupinu spadaju i turisti koji u restoranu za cijelu večer naruče litru mineralne vode za nekoliko osoba. Među njima ima i onih koji cjelodnevne obroke i sve međuobroke nose na plažu. Nekada su „paradajz turistima“ smatrani oni iz istočne Europe ili siromašni turisti sa zapada, a danas se taj epitet vezuje za turiste iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Definicija „paradajz turista“ kakvu poznajemo nije najtočnija. Termin je nastao osamdesetih godina prošlog stoljeća, a odnosio se na srpske turiste koji su ljetovali u Grčkoj drugačije nego kod kuće. U Grčkoj su obišli velike pješčane plaže koje kod kuće nisu imali, koji je bio raj za djecu koja nisu htjela otići s plaže ni u vrijeme ručka.

Jedan srbijanski novinar rekao je kako je u Grčkoj tada rajčica imala drugačiji okus od one koju su jeli u Jugoslaviji. Zato su Srpkinje počele kupovati grčke rajčice, paprike i patlidžane, a u Grčkoj su kuhale i ajvar za zimnicu. I tako su (uglavnom srpske) turiste iz bivše Jugoslavije u Grčkoj nazivali “paradajz turistima”.

Dakle, izvorno taj pojam nije označavao nekoga tko je došao na odmor s automobilom punim domaće hrane, već jugoslavenskog turista koji se vratio iz Grčke s vozilom hrane (u ovom slučaju ajvara) i stvari iz dućana.

sjever.hr/N1 19.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.