Now Reading:
Klopotec će ove godine klopotati i ptice tjerati u Cerju Jesenjskom – na tradicionalnoj manifestaciji i ministrica Vučković
Full Article 3 minutes read

Klopotec će ove godine klopotati i ptice tjerati u Cerju Jesenjskom – na tradicionalnoj manifestaciji i ministrica Vučković

Kako bi se na simboličan način označio početak zriobe grožđa i kako bi se od ptica obranilo i očuvalo što više bobica grožđa koje će se kasnije pretvoriti u zlatne vinske kapi, u subotu je na jesejanskom području po 21. put podignut klopotec.

Ovoga će puta klopotec star 21 godinu klopotati u Cerju Jesenjskom, a njegovo su podizanje tradicionalno organizirali članovi Udruge vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina “Sveti Martin” Jesenje koja ove godine slavi svoju 25. obljetnicu.

-Podizanje klopotca već je tradicija i iz godine u godinu manifestacija je doista sve bolja. Mi smo jedna od najstarijih udruga jer neke koje su prije nas osnovane, nisu baš aktivne. Ove ćemo godine proslaviti 25. godišnjicu udruge, uz jednu veću manifestaciju 14. listopada, a kroz godinu će biti još aktivnosti – rekao je Ivan Maligec, predsjednik udruge „Sveti Martin”.

Uz brojne goste i uzvanike, podizanju klopotca nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

-Vinogradari i vinari redom vode računa o tradiciji, preuzimaju nove vještine, ulažu velika sredstva i napore, a podržani su od Ministarstva poljoprivrede i hrvatske vlade u takvim naporima i u izgradnji vinarija i u restrukturiranju vinograda. Nadam se da će ova i svaka sljedeća godina za vinogradare ovoga kraja završiti onako kako očekuju – izjavila je ministrica kojoj je upućen i neformalni poziv da bude kuma klopotcu iduće godine.

Ja se vinogradarima rado odazivam u svakoj prigodi – kazala je ministrica Vučković.

Dosadašnji kum klopotca, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gergurović predao je lentu Katarini Posilović.

-Bila mi je posebna čast biti kum klopotca ovdje u Jesenju. Ova je manifestacija postala tradicionalna, iz godine u godinu postaje sve bolja i za nju se čuje i van naše županije, a vjerujem da će se kroz koju godinu čuti i puno dalje. Posebno mi je drago što sam lentu predao gospođi Posilović i vjerujem da će biti dostojna zamjena što se kumstva tiče – istaknuo je Gregurović.

Dodao je da mu je iznimno dragi što im se pridružila i ministrica Vučković koja će biti izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na vozočašću u Mariji Bistrici.

-Nije baš učestalo da jedan ministar dva dana zaredom dolazi u istu županiju, ali ministrica je obećala da će doći na dizanje klopotca i to je obećanje izvršila. Čestitam svim članovima udruge na organizaciji, a svim vinogradarima na trudu koji ulažu u svoje vinograde. Znamo do ova godina nije baš laka kad je riječ o obrađivanju i općenito radu u vinogradu, no nadam se da će vrijeme poslužiti i da će opet berba biti dobra – zaključio je Gregurović.

A njegova nasljednica u kumstvu, Katarina Posilović, kazala je da se s radošću odazvala pozivu Udruge „Sveti Martin” i prihvatila ovogodišnje kumstvo.

-Osobita mi je čast i zadovoljstvo što sam ove godine kuma i što mi je upravo gradonačelnik Gregurović predao lentu. Zahvaljujem svima na odazivu i pohvaljujem naše vinogradare kojima želim dobru berbu i dobar uspjeh u podrumu – kazala je Posilović.

U subotu su se širom Cerja Jesenjskog čuli zvuci glazbe, odjekivali smijeh i veselje, a narednih tjedana čut će se i klopotec koji će i ovoga puta glasno obavljati svoju dužnost tjeranja ptica od bobica grožđa.

a.kučić/sjever.hr
19.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.