Now Reading:
FORMULE SU STIGLE U HRVATSKU, DOLAZI I BOLID FORMULE 1! Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria
Full Article 4 minutes read

FORMULE SU STIGLE U HRVATSKU, DOLAZI I BOLID FORMULE 1! Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria

Na veliku radost brojnih obožavatelja Formula i oktanskih sportova sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria. Od ponedjeljka, 21. pa sve do 26. kolovoza poligon Mičevec nadomak Velike Gorice ugostit će više od 50 timova iz Europe, Egipta i Kanade. Na poligonu Mičevec bit će izložen bolid Formule 1 iz tima HAAS.

-Od 21. do 26.8 moći ćete vidjeti puno atraktivnih sadržaja za gledatelje i sve ljubitelje auto-moto sporta. Naglasak stavljamo na 25. i 26. kada ćemo imati dva dinamička testa, a to su Autocross i Endurance. Osim toga očekuje nas vrlo bogat sadržaj naših pokrovitelja, a to su interesantni simulatori te tobogani za djecu – izjavio je Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula Student Alpe Adria i organizator.

Kezelj je dodao kako dolazi oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak 3 kontinenta koji se natječu u različitim kategorijama pogona.

-Riječi teško mogu opisati ono što radimo, zato Vas pozivamo da dođete i vidite kako izgleda sam događaj. Karte se mogu kupiti u sustavu Entrio.hr te na samoj lokaciji, a besplatni ulaz imaju djeca i osnovnoškolci te osobe s invaliditetom – rekao je Kezelj.

Na predstavljanju projekta u Zagrebačkoj županiji bio je i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

-Ovo je izuzetno važno događanje za Zagrebačku županiju. Mi smo županija koja u posljednje vrijeme izuzetno puno radi na novim tehnologijama. Upravo dovršavamo Centar kompetentnosti koji će školovati mlade u području novih, 3D tehnologija u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu gdje će pripremati mlade stručnjake za tehnologije koje su danas nove i potrebne u svijetu i Hrvatskoj. To je izuzetno važno jer neće biti toliko mladih na burzi već će se odmah moći zaposliti. Formula Student Alpe Adria će privući mnogo ljudi u Zagrebačku županiju što nam i s turističke strane puno znači. Nadam se da će ovo događanje ostati u Zagrebačkoj županiji i Mičevcu, a na tome ćemo raditi i nadam se dodatno produbiti suradnju – poručio je Tomljenović.

Formula Student Alpe Adria 2023. pružit će nevjerojatnu priliku mladim inovatorima da pokažu svoju stručnost, kreativnost i timski duh. Sudionici će se natjecati ne samo za prestižne nagrade, već i za priznanje industrije te priliku da svoje ideje i rješenja predstave svjetskim liderima autoindustrije. Uz već etablirane discipline, kao što su statički i dinamički dio natjecanja, FSAA ove će godine predstaviti i nove konceptualne discipline – Driveless i Hydrogen. Driveless će testirati autonomnu vožnju i tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom, dok će se Hydrogen fokusirati na korištenje vodika kao alternativnog izvora energije.

-Natjecanje je podijeljeno na statičke i dinamičke discipline. Dinamičke discipline sastoje se od utrke ubrzanja, osmine, autocrossa te utrke izdržljivosti. Na natjecanje dolaze 52 tima koji su većinom iz Europe, a dolaze i timovi iz Kanade, Izraela te Egipta. Formule koje nam dolaze na event postižu ubrzanja od 1,5 sekundi od 0-100 km/h. Timovi svoje formule izrađuju na matičnim fakultetima, a sam proces izrade traje između 6 mjeseci do godine dana. Studenti sami izrađuju formule, sami rade plan logistike i na kraju se sami natječu na natjecanjima gdje pobjeđuje najbolji – izjavio je Matija Momčilović, potpredsjednik udruge FSAA i organizator.

Formule studenata iz cijelog svijeta ocjenjivat će stručnjaci iz samog vrha autoindustrije kao što su Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing i Ferrari. Organizatori pozivaju sve ljubitelje Formula te autoindustrije da svakako posjete šestodnevni spektakl.

sjever.hr
17.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.