Now Reading:
Fascinantna operacija: Klinički mrtvom čovjeku presadili svinjski bubreg, živ je mjesec dana nakon operacije
Full Article 2 minutes read

Fascinantna operacija: Klinički mrtvom čovjeku presadili svinjski bubreg, živ je mjesec dana nakon operacije

Tim liječnika u New Yorku izveo je operaciju na 57-godišnjem muškarcu koji je bio u stanju moždane smrti. Izvedena je izuzetno neobična procedura izvadili su mu oba bubrega te jedan zamijenili s bubregom svinje. Fascinantno je da su uspjeli održati muškarca na životu više od mjesec dana nakon operacije. 

Svinjski bubreg funkcionira i 32 dana nakon transplantacije na moždano mrtvome muškarcu koji nema izgleda za oporavak, a to je najdulje razdoblje u kojemu ljudski organizam nakon ovakve operacije nije odbacio životinjski organ, objavio je u srijedu američki znanstveni tim koji je operaciju izveo, pišu američki mediji, prenosi Tportal.

Respirator održava rad srca 57-godišnjeg Mauricea Millera kao i funkcioniranje ostalih organa, a svinjski bubreg proizvodi urin i ostale uobičajene nusprodukte.  U ovome eksperimentu životinjski organ još uvijek je funkcionalan u tijelu čovjeka, čak i klinički mrtvoga, i to je daleko najdulje postignuto vrijeme, ističu liječnici. 

Stručnjaci su koristili bubreg genetski modificirane svinje kako bi spriječili da ga ljudsko tijelo prepozna kao strani objekt i odbaci. 

Dr. Robert Montgomery, koji vodi NYU Langone Transplant Institute, izrazio je nadu da će ovim zahvatom pokazati kako bubreg može uspješno funkcionirati i kod moždano mrtve osobe.  Nada se i da će time utrti put mogućnosti da Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri klinička ispitivanja i na živim ljudima

-Sada smo stekli puno bolji osjećaj o tomu kako izgleda kada svinjski bubreg zamijeni sve funkcije ljudskoga. FDA nam uvijek o tomu postavlja pitanja – rekao je.  

Montgomeryjev tim s NYU Langonea i skupina liječnika sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu ranije su dokazali da svinjski bubreg može funkcionirati u tijelu moždano mrtve osobe nekoliko dana. 

Dr. Montgomery, koji je i sam prošao transplantaciju srca, smatra jako važnim da se pacijentima na listi čekanja osigura što veći broj organa. 

-Trenutačno oko 40 posto pacijenata koji čekaju na transplantaciju umre prije nego što stignu na red za operaciju – podsjetio je. 

sjever.hr/tportal.hr
Foto: arhiva
17.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.