Now Reading:
Bit će teško spavati i disati: Pod „toplinskom kupolom” temperatura oko 40 stupnjeva, a i noći će biti (pre)tople
Full Article 2 minutes read

Bit će teško spavati i disati: Pod „toplinskom kupolom” temperatura oko 40 stupnjeva, a i noći će biti (pre)tople

vrućina

Imali smo i u srpnju i u kolovozu svakakvo vrijeme, a sada će ljeto pokazati svoje pravo lice – prognostičari najavljuju vrlo visoke temperature, posebice u unutrašnjosti.

Kako je za N1 naglasio Bojan Lipovšćak, vremensku situaciju nad Europom obilježava polje visokog tlaka Azorske anticiklone koja se proširila nad Sredozemno more i veći dio istočne i srednje Europe. Nad Balkanski poluotok istočno visinsko strujanje donosi nestabilan vlažan zrak sa Crnog mora. Duboka ciklona nad Atlantikom zapadno od Velike Britanije slabo je pokretna, produbljuje se, a vjetrovi njezine cirkulacije vuku topao suh zrak s područja sjeverne Afrike nad Pirinejski poluotok i zapadnu Europu.

Prema sadašnjem razvoju vremenske situacije izgledno je stvaranje toplinske kupole – “peke” iznad zapadnog Sredozemlja koja će idući tjedan donijeti visoke temperature i u naše krajeve.

Sunčano i vruće, ali ne posve stabilno

Za vikend u unutrašnjosti Lipovščak prognozira sunčano vrijeme uz umjeren razvoj dnevne naoblake, tako da su u subotu poslijepodne mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Puhat će slab do umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak. Temperature zraka u porastu tako da će noćne biti oko 20, a najviše dnevne malo ispod 40 C.

Na Jadranu sunčano toplo i vruće. Na sjevernom Jadranu u podvelebitskom primorju ujutro slaba bura. Na srednjem i južnom Jadranu slab do umjeren maestral. Temperature zraka u porastu, tople noći s temperaturom oko 24 i vrući dani dnevni maksimumi i do 38C.

Temperatura mora je visoka i mjerimo od 25 do 27 stupnjeva, a tijekom vikenda u priobalju i u planinama UV indeks bit će visok i vrlo visok.

sjever.hr/n1info.hr
17.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.